SH72122 Lloyd C.V serie 82 (WKF) 1/72 - vybrané markingy a informace

Na konci března jsem zde anoncoval kamufláže chystaného modelu Lloyd C.V serie 82 (WKF). Během přípravy jsme vzhled kamufláží přepracovali, aby odpovídal skutečnosti a díky úsilí známého leteckého historika B. Kudličky (mimo jiné autora článku o R-U letounech v posledním čísle Revi) jsme získali i nové zajímavé informace. Některé Lloydy měly překvapivě úzký vztah k dějinám čs letectví. Rádi se o ně podělíme. Popisy k jednotlivým kamuflážím jsou nyní přepracovány do této podoby:
camo A

Lloyd C.V serie 82 (WKF), 82.13, Rakousko-Uherské letectvo, Flik 3/D, ruská fronta, svazek c. a k. 2. armády, podzim 1917. Stroj je fotograficky doložen vyzbrojený vpřed střílejícím kulometem v "rakvičce" na horním křídle a kulometem pozorovatele. Na levé vnější mezikřídelní vzpěře byl namontován anemometr. Kulomety byl vyzbrojen při opravě u FleP 4 Lemberg, protože při záletu u Flik 3/D lehce havaroval. Vrácen byl stejné jednotce.
camo B
Lloyd C.V serie 82 (WKF),  82.24, Rakousko-Uherské letectvo, Flik 6/F, albánská fronta, 1917. Jedna z fotograficky doložených podob tohoto stroje. V té době létal bez výzbroje bez výzbroje.  Na fotografii s kulometem jsou na trup doplněny znaky podložené bílými čtverci.
camo C
Lloyd C.V serie 82 (WKF),  82.24, Rakousko-Uherské letectvo, Flik 6/F, albánská fronta, 1917. Druhá z fotograficky doložených podob tohoto stroje. Letoun byl v té době vyzbrojený vpřed střílejícím kulometem v "rakvičce" na horním křídle. První bojový let, úspěšný nálet na přístav Valona, na tomto stroji uskutečnila osádka polní pilot Zugsf. Karel Janhuber a pozorovatel Lt.i.d. Res. Alfred Heissenberger. Před koncem války byl tento stroj předán pražské opravně letadel Al-Ma k opravě. Polní pilot K. Janhuber vykonal za I. sv.  války více než 100 úspěšných bojových letů. Byl nositelem Bronzové, Stříbrné (2. i 1. třídy) a Zlaté medaile za statečnost a Vojenského kříže císaře Karla. V ČSR po válce pokračoval v úspěšné vojenské karieře a byl jedním z nejlepších učitelů létání. I přestože neměl maturitu, v roce 1938 byl povýšen do hodnosti poručíka letectva.
camo D
Lloyd C.V serie 82 (WKF),  82.27, Rakousko-Uherské letectvo, Flik 27/D, ruská fronta, Halič, svazek 4. c. a k. armády, 1917. Stroj je fotograficky doložen  bez výzbroje.  Stroj, vybavený motorem Benz IV výr. č. 81.064 byl zrušen 21.10.1918 ve vojenském skladu v Aspern.
A.R.





Komentáře