SH72269 SG-38 Schulgleiter a SK-38 Komár 1/72

Když pánové Rehberg, Schneider a Hoffmann navrhli kluzák pro základní výcvik SG-38 Schulgleiter, jistě netušili, jak slavný letoun stvořili. Kluzák se totiž brzy stal standardním kluzákem pro NSFK a byl vyráběn jak amatérsky podle zasílaných plánů, tak sériově v několika továrnách. A to jak v Německu, tak i v jiných státech, např.za války na Slovensku. Dalo by se říci, že minimálně v Evropě ho snad postavili úplně všude.Stal se nejmasověji vyrobeným školním kluzákem světa. Po druhé světové válce byla vyrobena série SG-38  s označením ŠK-38 Komár i pro naše aerokluby. Tyto nově vyrobené kluzáky pak u nás sloužily společně s kořistními.
   Není tedy divu, že jsme se rozhodli tento slavný kluzák vyrobit jako model. Zvláště pokud nám byla před několika lety nabídnuta 3D modelace agilním externistou. Ten sliboval perfektní zpracování a shodu se vzorem, podobně jako u Grunau Baby II, Piperu J-3/L-4. Modelace byly koupeny a zaplaceny. Bohužel se ukázalo, že mezi slovy a činy je velký rozdíl. Před výrobou formy jsme nechali modelaci SG-38 zkontrolovat po technologické stránce (jak budou jednotlivé díly modelu do sebe zapadat) a jaká je shoda s originálem. Modelace vykazovala tolik chyb, že jsme se ji rozhodli nepoužít, i přes to, že byla zaplacena (špatný profil křídla a jeho špatné vzepětí, křidélka bez aerodynamického překroucení, kolize některých dílů při pasování ) Modelaci SG-38 jsme proto nechali nakreslit od nuly zcela novou jiným konstruktérem, který má mnohem větší zkušenosti s modelací ve 3D než konstruktér původní. Pro změření některých částí konstrukce jsme dokonce navštívili depozitář Německého technického muzea v Berlíně a díky přístupu majitele jednoho amerického muzea jsme mohli ověřit naše měření na jiném exempláři SG-38. Vznikla tak velmi detailní modelace, v měřítku 1/72 na hranicích technologických možností, která po všech stránkách překonává původní, pro nás nepoužitelnou modelaci nyní již bývalého externisty.
   Formu modelu z nové modelace jsme se rozhodli vyrobit jako celoocelovou jiskřenou u našeho asijského dodavatele. Díky tomu je zajištěno dokonalé lícování dílů a také jejich hladký povrch bez rýh po frézování a perfektní ostré detaily, jaké nelze dosáhnout jinou technologií. Model lze postavit ve variantě bez gondoly nebo si vybrat mezi dvěma typy gondol. Pro každou gondolu je určena jiná přistávací lyže. První krabičky v novým modelem nabídneme do prodeje koncem ledna čí začátkem února. Každá krabička bude obsahovat dva kompletní výlisky, obtisky pro příslušné kamufláže a návod. Cena modelu (krabičky) bude 179,- Kč.

   Na kvalitní model se vyplatí počkat, tentokrát velmi krátkou dobu. Krásné a klidné vánočnbí svátky a šťastný nový rok 2015 Vám přeje MPM Production

tak jako u skutečného kluzáku je zespoda okolo rámu trupu prostor

křídlo má mírné vzepětí, to se ve skutečnosti regulovalo napínacími dráty

aerodynamicky překroucená křidélka


kompletní výlisek nabídne varianty bez gondoly a s dvěma různými gondolami

velmi detailní povrch včetně závěsů křidélek koncovek napínacích drátů a madla

stejně detailní je povrch VOP

častěji používaná gondola

pohled na křídlo zespoda, má správný profil, opět nechybí detaily

kompletní ocasní plochy

pohled na všechny tři "trupy" součastně 

povšimněte si jemných detailů, jako jsou odlehčení rámu sedačky či válečků, přes které šly ovládací lanka

méně používaná gondola, rozevření v zadní části je správné, vycházela tudy ovládací lanka řízení, přistávací lyže je jiného typu než u klasického SG-38

častější gondola SG-38 se všemi detaily

Komentáře