Newsletter Special Hobby - Březen 2016

*|MC:SUBJECT|*
V úvodu březnového newsletteru bychom se rádi pochlubili oceněním Model roku, který získal náš model SG 38 Schulgleiter 1/48 na SPIELWARENMESSE 2016 v Norimberku. Po všech náročných obchodních jednáních můžeme již teď celkově hodnotit naši účast na SPIELWARENMESSE 2016 v Norimberku jako povedenou. Bylo milé se setkat se s našimi obchodními partnery. V Norimberku jsme anoncovali nové modely, seznam modelů připravovaných na první půlrok tohoto roku je připojen k tomuto newsletteru.

PLASTIKOVÉ MODELY

SA35001
3,7 cm KPUV vz.37 (3,7 cm PAK 37(t))   1/35


Plzeňské Škodovy závody byly tradičním dodavatelem děl již od dob Rakouska-Uherska. Na tuto tradici navázala Škodovka po vzniku republiky Československé a stala se jedním z hlavních dodavatelů výzbroje nové československé armády. Zároveň byla i velkým exportérem zbraní do celého světa. Vývojové oddělení Škodových závodů navrhlo ve třicátých letech minulého století moderní protitankový kanón A3 ráže 37 mm. Ten byl přijat do výzbroje čs. armády pod označením 3,7 cm KPÚV vz.34 (Kanón Proti Útočné Vozbě). Škodováci ale neusli na vavřínech a vyvinuli modernizovanou variantu označenou A4. Při zkušebních střelbách kanón A4 dosáhl vynikajících výkonů a značně překonal 3,7 cm KPÚV vz.34. Nový kanón ale používal odlišné střelivo proti již zavedenému 3,7 cm KPÚV vz.34. Proto musel být upraven závěr nového kanónu pro použití jak nového střeliva i střeliva pro 3,7 cm KPÚV vz.34. Pak již nic nebránilo zavedení kanónu A4 do výzbroje. Čs. armáda jej zavedla pod označením 3,7 cm KPÚV vz.37. V té době to byl nejlepší kanón své kategorie na světě. Sériové 3,7 cm KPÚV vz.37 pro čs. armádu byly dodávány v provedení pro pěchotní jednotky s loukoťovými koly jako typ P, pro jezdectvo byl určen typ J s diskovými koly s pneumatikami a novou jezdeckou kolesnou. Typ M taktéž s diskovými koly s pneumatikami byl určen pro motorickou přepravu. Kanóny A4 byly také exportovány, mimo jiné do Jugoslávie, Bulharska a Maďarska. V roce 1938 bylo na obranu Československa připraveno skoro tisíc 3,7 cm KPÚV vz.34 a 3,7 cm KPÚV vz.37, z toho 390 ks bylo 3,7 cm KPÚV vz.37 P a 300 ks 3,7 cm KPÚV vz.37 M. 3,7 cm KPÚV vz.37 dokázal prostřelit pancíře všech tehdejších tanků Wehrmachtu. V boji je ale nakonec nasadil právě Wehrmacht. Do výzbroje německé armády, která zjistila, že 3,7 cm KPÚV vz.37 je kvalitnější než německé kanóny stejné ráže, byl zařazen jako 3,7 cm PAK 37(t). Jak jsou účinné, zjistili ke své škodě vojáci Polska, Belgie, Lucemburska, Nizozemí a Francie. Teprve útok na Sovětský svaz odsunul tyto kanóny do druhé linie, proti pancířům nových sovětských středních a těžkých tanků byly kanony ráže 37 mm neúčinné. Ve výzbroji ale zůstaly prakticky do konce války. Dalším uživatelem byla armáda Slovenského štátu, který vznikl na troskách Československa. I Slovenský štát nasadil 3,7 cm KPÚV vz.37 při útoku na Sovětský svaz, s podobnými problémy jako Wehrmacht.
   Díly modelu byly navrženy ve 3D a jsou lisovány z ocelové formy. Jsou rozloženy ve dvou rámečcích z šedého plastu. Plnobarevný návod nabízí tři různá děla, jedno v tříbarevné kamufláži čs. armády a dvě děla používaná Wehrmachtem. Jedno z kořistních děl je v původním zbarvení čs armády, druhé, pojmenované Bertha je v německé panzer grau.
 
SA35002
7,5cm horský kanón vz.15 (7,5 Gebirgskanone M.15) 1/35


   Rakousko-Uherská armáda byla tradičním uživatelem horských kanónů, na začátku dvacátého století  měla ve výzbroji horské kanóny vzor 75 a vzor 99. Tyto kanóny však velmi rychle zastarávaly ve srovnání s bouřlivě se rozvíjející dělostřeleckou technikou. Škodovy závody v Plzni, tradiční dodavatel dělostřelecké výzbroje od začátku století vyvíjel několik projektů horských kanónů různých ráží. Po kanónu 7 cm Gebirgskanone M.9, vyrobeném v malé sérii konstruktéři připravili nový projekt kanonu silnější ráže 7,5 cm. Ten se začal vyrábět v roce 1912 v sérii na základě exportního zájmu. Poslední sérii tohoto kanónu vyráběná pro Čínu zabavila Rakousko-Uherská armáda a zařadila ji do výzbroje jako 7,5 cm Gebirgskanone M. 14. Již rok předtím byly tyto kanóny testovány Rakousko-Uherskou armádou a na základě zkoušek byly zformulovány požadavky na nový model horského kanónu. Vypuknutí první světové války vše urychlilo. Prototypy nového kanónu s provedenými úpravami podle požadavků vojáků  byly vyzkoušeny v roce 1914 a ihned se rozeběhla sériová výroba. Do výzbroje Rakousko-Uherské armády byl zařazen jako 7,5 cm Gebirgskanone M. 15. Kanón byl rozebíratelný na šest částí, které byly přepravovány pomocí soumarů. Další tři koně či muly nesli muniční štít, mířidla a pohotovostní zásobu munice.
   Do bojů byly nové kanóny nasazeny na počátku roku 1916 na italské frontě. Ukázalo se, že jsou mnohem lepší než dělal italská. Vyrobeno bylo během první světové války přes 2000 ks kanónů, nejen u domácího výrobce, ale i v licenci v uherské zbrojovce v Győru. Do výzbroje je zařadili i spojenci Rakouska-Uherska, Bulharsko, Turecko a Německo. V případě Německa šlo o jeden z mála případů, kdy k něčemu takovému došlo. Už jen to potvrzuje kvalitu této zbraně. Po skončení první světové války se 7,5 cm Gebirgskanone M. 15 dostal do výzbroje Itálie a většiny nově vzniklých balkánských a středoevropských států. Jak Škodovka, tak maďarská zbrojovka v Győru pokračovaly ve výrobě i po válce. Československá armáda používala tyto zbraně s označením Horský kanón vz.15 od svého vzniku až do obsazení Československa. Byly ve výzbroji dělostřeleckých pluků a také tvořily výzbroj horských dělostřeleckých oddílů, které tvořily součást polních dělostřeleckých brigád. Použity byly i na obrněných vlacích a také lodích dunajské flotily a v roce 1938 byly použity jako nouzová výzbroj polních opevnění  dělostřeleckých tvrzí.  Po obsazení Československa padla většina kanónů do rukou Wehrmachtu, část zůstala nově vzniklému Slovenskému štátu. Němci československé kanóny označili GebK 15 (t), již v roce 1938 získali anšlusem Rakouska kanóny z výzbroje Bundesheeru značené GebK 15 (ö). Během války zařadili do výzbroje ještě tyto kanóny z Jugoslávie GebK 259 ( j ), Itálie GebK 259 ( i )  a Slovenska. Bojově byly použity na východní frontě, na Balkáně a v Itálii. Slovensko nasadilo své kanóny vz.15 na východní frontě po boku Německa a také při Slovenském národním povstání proti Němcům.To bylo poraženo a ukořistěné zbraně zařadil Wehrmacht do své výzbroje. Itálie používala nejprve kořistní 7,5 cm Gebirgskanone M. 15 pod označením Obice da 75/13. Později dokupovala další, vyráběné v maďarském Ráábu. Použila je v Etiopii a za druhé světové války na Balkáně a v Africe. Část byla nasazena proti Němcům v Itálii v roce 1944. Konec války neznamenal konec používání těchto kanónů a ve výzbroji Italské armády vydržely tyto zbraně až do padesátých let dvacátého století. Stejně dlouho používalo tyto kanóny Turecko. Dalšími uživateli se staly armády Albánie, Bulharska, Jugoslávie, Kolumbie, Polska, Rumunska, Řecka a Španělska.
   Díly modelu byly navrženy ve 3D a jsou lisovány z ocelové formy. Jsou rozloženy ve dvou rámečcích z šedého plastu. Plnobarevný návod nabízí dělo ve zbarvení čs. armády, Itálie, Rakouska-Uherska a Wehrmachtu.
 
SH72074
Avro Anson Mk.I "Late version in RAF Service" 1/72  - reissue


   V dubnu 1934 se na firmu Avro a na další firmy obrátilo Ministerstvo letectví, které vypsalo soutěž na nový pobřežní protiponorkový hlídkový letoun. K realizaci byly vybrány projekty de Havilland DH-89M a Avro 652A. Oba byly konstruovány na základě civilních verzí. Avro 652A byl navržen jako třímístný, s výzbrojí jednoho pevného příďového a jednoho pohyblivého kulometu ve střelecké věži. V centroplánu byly umístěny pumovnice na protiponorkové pumy. První prototyp vojenské verze vzlétl 24. března 1934. Vykázal vynikající dolet a vytrvalost a celkově vyšší výkony než DH-89M a stal se vítězem soutěže. Sériové stroje dostaly označení Anson Mk.I a RAF je dostávalo od začátku roku 1935. Ansony byly také exportovány do Austrálie, Finska, Irska, Egypta a dalších zemí. RAF je používala k protiponorkovému hlídkování, během let 1939-40 je v této roli začaly pomalu nahrazovat výkonnější Hudsony. Později během války byl hlavní náplní Ansonů letecký výcvik. V rámci Commonwealthu se stal Anson jedním ze standardních strojů pro letecký výcvik. Rozmontované Ansony se také dodávaly do Kanady, kde do nich byly montovány různé typy motorů. Stroje se pak označovaly podle typu motoru Anson Mk.II a III. Část odebralo i letectvo USA, kde sloužily pod označením AT-20. V Kanadě se nakonec rozeběhla licenční výroba a vlastní vývoj. Další kanadské verze měly trup jiné konstrukce, potažený překližkou.
   Reedice úspěšného modelu nabízí kromě nové krabičky původní výlisky, dva rámečky dílů z šedého plastu a jeden s čirými díly, resinové díly a lepty. Obtisky nabízí tři Ansony v kamufláži RAF.
 
PŘIPRAVUJEME
SH48175
Heinkel He 178V-1
 
SH72135
Reggiane Re 2003 reedice
 
SH72334
Messerschmitt Me 163A
CMK KITS:
4337
Spitfire Mk.I – 1/48 Control Surfaces
for Airfix kit


Sada ovládacích ploch nabízí oddělená křidélka, výšková kormidla (stabilizátor se použije z modelu) a oddělené směrové kormidlo. Odlitky mají detailní rytí paneláže a krytek.
PŘÍSLUŠNOST: UK/ WW II

 
4340
Matra Type 155 SNEB Rocket Launcher Pod (2 pcs) 1/48


Raketnice s osmnácti neřízenými raketami ráže 68 mm Matra 155 byla a stále je používána na široké paletě zejména francouzských, britských a izraelských letadel a vrtulníků. Tyto raketnice ale používala či používá velké množství armád světa. Matry 155 bylo možné vidět podvěšené na tak rozdílných strojích jako je F-4 Phantom a MFI-9. V sadě najdete detailní odlitky dvou raketnic s alternativními tvary zadní části a obtiskový aršík s popisky.
4342
Mk. 82AIR BSU49B Bomb (Air Inflatable Retarder) (2 pcs)  1/48


   Jednou z upravených variant Mk.82 je Mk.82 AIR. Je vybavena ocasním dílem BSU-49/B. BSU-49/B je padákobalónové brzdné zařízení umístěné v ocasní části bomby. Po odhozu z letounu se působením aerodynamických sil uvolní a za pumou nafoukne nylonový padákobalon.
   Sada obsahuje dva kusy bomb, které získáte slepením několika odlitků. Popisky obsahuje aršík obtisků.
 
5113
Mk. 82AIR BSU49B Bomb (Air Inflatable Retarder) (2 pcs)  1/32


Jednou z upravených variant Mk.82 je Mk.82 AIR. Je vybavena ocasním dílem BSU-49/B. BSU-49/B je padákobalónové brzdné zařízení umístěné v ocasní části bomby. Po odhozu z letounu se působením aerodynamických sil uvolní a za pumou nafoukne nylonový padákobalon.
   Sada obsahuje dva kusy bomb, které získáte slepením několika odlitků. Popisky obsahuje aršík obtisků.
 
7340
Matra Type 155 SNEB Rocket Launcher Pod (2 pcs) 1/72


Raketnice s osmnácti neřízenými raketami ráže 68 mm Matra 155 byla a stále je používána na široké paletě zejména francouzských, britských a izraelských letadel a vrtulníků. Tyto raketnice ale používala či používá velké množství armád světa. Matry 155 bylo možné vidět podvěšené na tak rozdílných strojích jako je F-4 Phantom a MFI-9. V sadě najdete detailní odlitky dvou raketnic s alternativními tvary zadní části a obtiskový aršík s popisky.
7342
Mk. 82AIR BSU49B Bomb (Air Inflatable Retarder) (2 pcs)  1/72


Jednou z upravených variant Mk.82 je Mk.82 AIR. Je vybavena ocasním dílem BSU-49/B. BSU-49/B je padákobalónové brzdné zařízení umístěné v ocasní části bomby. Po odhozu z letounu se působením aerodynamických sil uvolní a za pumou nafoukne nylonový padákobalon.
Sada obsahuje dva kusy bomb, které získáte slepením několika odlitků. Popisky obsahuje aršík obtisků.
4338
Spitfire Mk.I – 1/48 Armament set
for Airfix kit


Spitfire Mk.I byl vyzbrojen osmi kulomety Browning 7,7 mm. Velmi detailní sada pro nový model firmy Airfix umožní postavit Spitfire se všemi otevřenými schránkami kulometů a detailními kulomety.
PŘÍSLUŠNOST: UK/ WW II


 
4341
Mk. 82 Bomb (2 pcs) 1/48


Jedna z nejrozšířenějších moderních amerických pum v základní verzi Mk.82 / 500 lb byla poprvé použita ve válce ve Vietnamu.  Jde o pumu typu LDGP-Low Drag General Purpose (Všeobecně použitelná, s nízkým odporem vzduchu). Dodnes je široce používaná a tvoří základ modernizovaných řízených typů.
Dva kusy bomb získáte slepením detailních odlitků z naší sady, po nabarvení můžete aplikovat obtisky popisek, které sada obsahuje.

 
5112
Mk. 82 Bomb (2 pcs) 1/32


   Jedna z nejrozšířenějších moderních amerických pum v základní verzi Mk.82 / 500 lb byla poprvé použita ve válce ve Vietnamu.  Jde o pumu typu LDGP-Low Drag General Purpose (Všeobecně použitelná, s nízkým odporem vzduchu). Dodnes je široce používaná a tvoří základ modernizovaných řízených typů.
    Dva kusy bomb získáte slepením detailních odlitků z naší sady, po nabarvení můžete aplikovat obtisky popisek, které sada obsahuje.
 
7337
Blenheim Mk.I – 1/72 Control Surfaces
for Airfix kit


Sada ovládacích ploch nabízí oddělená křidélka, vztlakové klapky, výšková kormidla (stabilizátory se použijí z modelu) a oddělené směrové kormidlo. Odlitky mají detailní rytí paneláže a krytek.
PŘÍSLUŠNOST: UK/ WW II

 
7341
Mk. 82 Bomb (2 pcs) 1/72


Jedna z nejrozšířenějších moderních amerických pum v základní verzi Mk.82 / 500 lb byla poprvé použita ve válce ve Vietnamu.  Jde o pumu typu LDGP-Low Drag General Purpose (Všeobecně použitelná, s nízkým odporem vzduchu). Dodnes je široce používaná a tvoří základ modernizovaných řízených typů.
    Dva kusy bomb získáte slepením detailních odlitků z naší sady, po nabarvení můžete aplikovat obtisky popisek, které sada obsahuje.

 
Share
Tweet
Forward
+1
Read Later

Komentáře