Special Hobby Newsletter - září 2016

Newsletter 9-2016 CZ blog
Srpen je sice považován hlavně za měsíc dovolených, ale i tak jsme s menším či větším úspěchem udělali vše pro to, abychom Vám mohli nabídnout další atraktivní modely. Ty srpnové se, až na Bücker Bü 181 bohužel lehce opozdily. Nyní ale již všechny srpnové modely distribuujeme a můžeme Vám nabídnout modely na září. Prvním modelem je Tempest Mk.V 1/32 v základním levném provedení. Model SH32052 Tempest Mk.V v provedení Hi-Tech je již prakticky vyprodán. Množí se dotazy, zda a kdy budeme vyrábět další verze Tempestu. Tempest Mk.II v provedení Hi-Tech začneme nabízet pravděpodobně v listopadu tohoto roku. Verze Mk.VI bude zařazena do nabídky příští rok.
SPECIAL HOBBY PLASTIKOVÉ MODELY
V průběhu leteckých bojů druhé světové války obě válčící strany musely reagovat na zavedení nových, výkonnějších typů letadel protivníka. Nasazení nové německé stíhačky Fw 190 v roce 1941 přineslo nejen spěšný vývoj nových verzí stíhačky Spitfire, ale i urychlené zavedení nových stíhaček Hawker Typhoon Mk.I do řadové služby. Zavedení Typhoonů bylo velmi komplikované a vzhledem k tomu, že se brzy ukázalo, že Typhoon má jako stíhačka určitá omezení, zahájil hlavní konstruktér firmy Hawker Sydney Camm vývoj zlepšené verze. Vzhledem k množství změn dostala tato nová stíhačka jméno Tempest. A stala se jednou z nejlepších stíhaček druhé světové války. 

Tempest jsme začali prodávat nejprve ve verzi Hi-tech. Ta se v současné době doprodává. Proto nyní přicházíme se základním modelem bez PUR dílů a leptů. Plastové díly jsou rozděleny do osmi rámečků ze šedého plastu a jednoho rámečku čirých dílů. Povrch velkých dílů je pokryt jemnými nýty. Stavbou modelu Vás provede detailní barevný návod formátu A4. Návod a tři obtiskové archy nabízí výběr ze čtyř kamufláží. Camo A představuje stroj NV969/SA-A Sqn. Ldr. Warrena „Smokey“ Schradera, DFC and Bar (9 a ½ sestřelu na Tempestu z celkových dvanácti). Camo B je stroj JN862/JF-Z s invazními pruhy. Na JF-Z létal F/Lt. Remy van Lierde, DFC and Bar, Belgičan, létající v RAF, se 44 sestřely střel V-1 na kontě.  Klokanem ozdobený Tempest EJ705/W2-X létal Australan  Plt. Off. F.A. Lang – camo C. Posledním strojem je SN165/ZD-V, v jehož kabině prožil Sqn. Ldr. Emanuel Barnett Lyons, DFC náročný příběh se šťastným koncem. Obtisky obsahují také kompletní popisky pro Tempest, včetně popisek pro interiér a přídavné nádrže.
Firma Special Hobby se dohodla s majitelem firmy Classic Airframes a odkoupila od této firmy všechny formy a práva k jejich lisování. Postupně budeme zařazovat tyto modely více či méně upravené do naší nabídky. Prvním z řady těchto modelů je Fokker D.21.
Původně na objednávku letectva Holandské východní Indie byl zkonstruován letoun Fokker D. 21. Vzhledem k politické situaci se však bojových akcí účastnil v Evropě. Prototyp označený FD-322 vzlétl v březnu 1936 a vyznačoval se dobrými výkony. Přesto jej holandské letectvo objednalo až, když o jeho licenční výrobě začalo jednat Finsko a Dánsko. (Finsko vyrábělo Fokkery D.21 v licenci se dvěma typy motorů – nabízíme tyto modely pod katalogovými čísly SH48073 a SH48078) Pro Holandské letectvo bylo postaveno 36 strojů. Ty na začátku války tvořily, spolu s dvoumotorovými Fokkery G.1, to nejlepší, co mohlo Holandsko nasadit na svou obranu. Proti výkonnějším Messerschmittům Bf 109 a 110 se Fokkery D.XXI prosazovaly zejména výbornou obratností. Přes heroické výkony se hrstce Fokkerů nepodařilo obsazení Holandska zabránit. 
 
Dánské Fokkery se neprosadily proti lavině Luftwaffe, útok Luftwaffe byl tak překvapivý, že se Fokkery prakticky nedostaly do vzduchu. Přitom dánské Fokkery mohly mít nejsilnější výzbroj ze všech Fokkerů D.21. Dánské letectvo testovalo na Fokkerech D.21 kanony Madsen ráže 23 mm.
 
Model obsahuje pět rámečků plastových dílů, rámeček čirých dílů, planžetu leptaných dílů, resinové díly a obtisky. Ty obsahují dva holandské stroje a dva dánské. V kabině holandského stroje 234 sestřelil 10. května 1940 ráno Tlt. Bram „Bob“ van der Stok jednoho Bf 109E a druhého poškodil. Bram „Bob“ van der Stok se později stal jedním ze tří úspěšných účastníků tzv. Velkého útěku ze zajateckého tábora Stalag Luft III. Druhý holandský stroj 221 byl také úspěšný. V jeho kabině Tlt. Herman Doppenberg sestřelil další Bf 109. Dánské stroje jsou zastoupeny kamuflovaným Fokkerem D.21 s číslem  J-47 a strojem J-42 s podvěšenými kanóny v barvě hliníku.
Na září jsme anoncovali také model SH48177 Junkers Ju 88C-4 1/48. Na tomto modelu stále pracujeme a nabídneme Vám ho ve speciálním samostatném newsletteru.

Musíme Vás upozornit, že modely SH72257, SH72264 a SH72272 máme na skladě posledních  několik desítek kusů od každého z těchto modelů. Po jejich doprodání budou tyto modely staženy z naší nabídky.
PŘIPRAVUJEME

100-SH48182
Fiat CR.32 Chirri 1/48

boxart se připravuje

100-SH72346
MD500E helicopter 1/72

boxart se připravuje
Detailní řídící páka, kterou  můžete vylepšit interiér svého Tempestu. Kromě odlitků obsahuje set i leptané díly.
Detailní odlitky obou typů kanonových hlavní používaných na Tempestech. Zatímco dlouhé hlavně můžete použít pouze na Tempest Mk.V ser. 1, krátké hlavně jsou použitelné na všechny ostatní varianty.
Detailní odlévaná, realisticky zatížená kola pozdějšího typu s hladkými pneumatikami.
Detailní odlévaná, realisticky zatížená kola používaná na letounech Typhoon a raných sériích letounu Tempest.
Detailní odlévané, realisticky zatížené ostruhové kolo pro modely Typhoonu a Tempestu. Noha ostruhy je odlita ze speciálního, teplem tvrzeného materiálu, aby vydržela zatížení a neohnula se. Ta je určena pro model Special Hobby, pro model PCM je nutné upravit ukotvení nohy v modelu.
Velmi detailní pilotní sedadlo odlité s poutacími pásy. Je možné jej použít v modelech Typhoonu a Tempestu.
Velmi detailní pilotní sedadlo. Je možné jej použít v modelech Typhoonu a Tempestu.
Gyroskopický zaměřovač Mk.II je možné použít v poválečných verzí Tempestů a v dalších britských stíhačkách (Spitfire, Meteor a dalších….). Set obsahuje lepty a filmovou folii.
Široce používaný britský zaměřovač byl montován do válečných Tempestů a mnoha dalších britských stíhaček. 
Detailní odlévané nohy pro model Tempest od Special Hobby. Nohy jsou nejen detailnější než plastové, ale díky odlití ze speciálního, teplem tvrzeného materiálu také pevnější.
Detailní figurka italského pilota sedícího v sedačce jeho Fiatu G.50.
Jedna z nejrozšířenějších britských protiponorkových bomb byla válcová puma s označením AS 250 lb Mk.VIII. Čtyři detailní odlitky nabízí náš set. Bomby je možné podvěsit pod velké množství nejen britských typů letadel.
Detailní odlitky dvou kusů protiponorkových bomb 500lb Mk.IV. Křidélka a prstence bomb jsou odlévány samostatně. Bomby je možné podvěsit pod nový model Fairey Barracuda (Special Hobby 1/72) a další britské letouny používané k protiponorkovému hlídkování.
Detailní odlitky dvou kusů protiponorkových bomb 600lb Mk.I. Křidélka a prstence bomb jsou odlévány samostatně. Bomby je možné podvěsit pod nový model Fairey Barracuda (Special Hobby 1/72) a další britské letouny používané k protiponorkovému hlídkování.

Komentáře