Newsletter Special Hobby 6/2018

Červnový newsletter přináší další sety pro nový Mustang 1/32 (Revell), včetně nohou podvozku a ostruhy odlévaných ze speciálního vypékaného resinu. Dalšími novinkami CMK jsou například odlévané figurky v různých měřítcích, od sady britského pilota a mechaniků k stíhačce Kittyhawk až po německého dělostřelce z I. sv. války k 25cm schwerer Minenwerferu.

Vstřikované modely jsou tři, střemhlavý bombardér I.A.R81 BoPi v měřítku 1/32 a dvě dvaasedmdesátiny, Do 27 v civilním zbarvení a dlouho připravovaný FH-1 Phantom.

Vzhledem k množství dotazů, jaké modely a sety připravujeme, poodhalím roušku tajemství z připravovaných modelů. Včera jsem uveřejnil na naší FB stránce render CMK setu motoru a motorové zástavby motoru Centaurus určený do Tempestu Mk.II. Vyvolalo to velký zájem modelářů. Velký zájem vyvolává i Whirlwind 1/32, na kterém stále pracujeme. Snad jej stihneme dokončit na podzim, stejně jako Si 204 1/48 a Sunderland 1/72.

Rád bych také upozornil, že máme skladem poslední kusy SH72141 Blackburn Roc Mk.I 1/72, 72557 A-20B Havoc "MTO" 1/72 a SH48033 Macchi MC.200 I. Serie "Bubble Canopy"

A. Riedel

SPECIAL HOBBY PLASTIKOVÉ MODELY

Dornier Do 27 "Civilian Service" 1/72

Art.no. Scale Barcode
100-SH72349 1/72 8594071085858

Dr Claudius Dornier ml. odešel po druhé světové válce, podobně jako jiní němečtí konstruktéři do zahraničí. Obával se zákazu stavby letadel. Založil ve Španělsku továrnu OTEDA (Oficinas Técnicas Dornier). Zde zkonstruoval v polovině padesátých let na objednávku španělského ministerstva letectví čtyřmístný celokovový hornoplošník s vlastnostmi STOL označený Dornier Do 25. Dva prototypy byly postaveny továrnou CASA. V rekonstruované továrně Dornier v Německu vznikl na základě Do 25 nový prototyp Dornier Do 27 s motorem Lycoming GSO-480-B1B6. Dornier Do 27 byl přijat do sériové výroby a stal se prvním velkosériově vyráběným letadlem v Německu po druhé světové válce. Celkově bylo vyrobeno 428 ks letadel, které odebíraly postupně v několika verzích tři složky nově budovaných německých ozbrojených sil, letectvo, námořnictvo i pozemní síly. Zároveň se ve Španělsku rozeběhla výroba padesátikusové série pro španělské letectvo s označením CASA C-127/U.9. Dornier Do 27 byl vyráběn v několika verzích lišících se podvozkem, typem motoru a použité vrtule, dvojím nebo jednoduchým řízením a tvarem svislé ocasní plochy. Do 27 byl dodáván mnoha evropským ozbrojeným silám (např. Portugalsko, Belgie, Švédsko, Švýcarsko), létal ale i jinde ve světě. Kromě několika afrických zemí i v Brazílii, státu Izrael aTurecku. Mimo vojenských sil se Do 27 dočkaly širokého uplatnění u civilních uživatelů. Letouny byly s oblibou používány "bush piloty" v drsných podmínkách nepravidelné dopravy v Africe a Jižní Americe. V Evropě byly používány jako turistické a k vysazování parašutistů.
Model vyrobený z ocelových forem má detailní díly rozložené do pěti rámečků dílů ze šedého plastu a rámečku čirých dílů. Ty je možné nalepit tak, aby byly otevřeny přední i zadní dveře na obou stranách trupu a bylo vidět na detaily interieru.
Obtisky nabízí tři stroje. Camo A představuje asi nejznámější civilní Do 27 vůbec, zebří letoun přírodovědce a filmaře M. Grzimeka. Ten tento letoun používal v Africe. Camo B nabízí celožlutý letoun se švýcarskou imartikulací. Camo C představuje poněkud exotický letoun s australskou imatrikulací operující v rámci křesťanské misie na Papui-Nové Guineyi.Ten létal v kombinaci bílé a dvou zelených barev.

Více informací

FH-1 Phantom "Demonstration Teams and Trainers" 1/72

Art.no. Scale Barcode
100-SH72297 1/72 8594071086367

První proudový letoun US NAVY operující z palub letadlových lodí a první proudový letoun US MARINES v historii, to vše se slučuje v jediném typu stíhacího letounu. Stroji firmy Mc Donnell dostal označení FH-1 a bojové jméno Phantom. To dostala, s číslovkou II, později jiná stíhačka, jejíž sláva původní Phantom, i přes jeho historický význam zcela zastínila.
Firma Mc Donnell vznikla v roce 1939, svou první zakázku, výrobu komponentů pro jiné výrobce dostala v roce 1940. V lednu 1943 byl konstrukční tým pověřen novou prací. US NAVY objednalo konstrukci proudové stíhačky. Ta dostala původně označení FD-1, později změněné v roce 1947 na FH-1 (v systému označování US NAVY písmeno D označovalo firmu Douglas).
Tým vedený K. Perkinsem navrhl celokovový jednoplošník s přímým křídlem. Motory dodala firma Westinghouse. Vzhledem k nevyjasněnosti koncepce se původně uvažovalo o osmi motorech. Nakonec bylo vybráno řešení se dvěma motory u trupu. Výzbroj tvořilo šest kulometů ráže 12,7 mm v přídi. Nový stroj dostal bojové jméno Phantom. Původní motory Model 19 nedávaly dostatečný výkon a byly poruchové. S jedním s těchto motorů zahájil prototyp XFD-1 pojezdové zkoušky. Náhodný vzlet při pojíždění 26. ledna 1945 je považován za první let Phantomu. Testy prvního prototypu probíhaly do 1. listopadu 1945, kdy havaroval a pilot W. Burke zahynul. Pro firmu to bylo těžké období. Původní objednávka na 100 ks byla s koncem války snížena na 30 ks. Nakonec byla ale zvednuta na 60 ks. Zkoušky byly dokončeny s druhým prototypem. Druhý prototyp během zkoušek vzlétl a přistál jako první proudový letoun na letadlové lodi.
Sériové stroje se od prototypů odlišovaly hranatým zakončením svislé ocasní plochy, jednodušším provedením čelního štítku kabiny, zvětšenými nádržemi a možností podvěsit přídavnou nádrž pod trup. První sériové stroje, přeznačené na FH-1 dostala jednotka VF-17A. Ta se tak stala první proudovou jednotkou US NAVY. Po přeznačení na VF-171 ale brzy své Phantomy vyměnila za modernější Banshee. Druhou skupinou vyzbrojenou Phantomy se stala VF-172. První jednotkou US MARINES VFM-122, vedenou esem M. E. Carlem dostala své FH-1 na podzim 1947. U této skupiny vznikla jedna z akrobatických skupin létajících na Phantomech, pojmenovaná Marine Phantoms. Další vznikla v Naval Air Test Center v Patuxent River. Ta nesla jméno Grey Angels, ale říkalo se jí také skupina admirálů. Tvořili jí totiž kontraadmirálové D. Galler, E.A. Cruise a A. Soucek.
Phantomy vydržely v první linii poměrně krátce. Byly přesunuty k záložním jednotkám Naval Air Reserve na různých NAS po celých USA. Do roku 1955 byly vyřazeny. Dva stroje a třetí jako zdroj náhradních dílů byly použity v roce 1964 pro výcvik civilních pilotů proudových letadel společností Progressive Aero Inc.
Proudový Phantom v měřítku 1/72 již naše firma vyráběla v devadesátých letech minulého století jako short run. Nyní jsme připravili zcela nový model. Ten byl navržený ve 3D a se starým model nemá nic společného. Tři rámečky dílů ze šedého plastu jsou doplněny rámečkem čirých dílů a leptem. Obtisky firmy Cartograf a návod nabízí čtyři stroje. Tři vojenské stroje jsou v tmavě modré. Poslední civilní létal v bíle barvě s červenými doplňky. Vybírat můžete mezi těmito stroji:
č. 750 z NATC, používaný Rear Admiralem Apollo Souckem v rámci akrobatického létání v předváděcí skupině the Gray Angels. č. 108 přidělenému Naval Air Station Grosse Ile, 1951 s oranžovým pruhem na trupu. Stroj č. 108 byl při jedné z akcí pro veřejnost ozdoben náborovým letákem. I ten najdete v obtiscích A-FH-1 z předváděcí skupiny the Marine Phantom jednotky VMF-2 se žlutými doplňky FH-1 Phantom, N2482A, používalý pro výcvik civilních pilotů letadel v Teteroboro School of Aviation.

Více informací

IAR-81 BoPi "Dive Bomber" 1/32

Art.no. Scale Barcode
100-SH32073 1/32 8594071086312

V druhé polovině třicátých let vyráběla rumunská letecká továrna IAR v licenci polské celokovové hornoplošné stíhačky PZL.11 a PZL.24. Protože bylo jasné, že hornoplošná koncepce stíhacích letounů zastarává a budoucnost moderních stíhacích letadel patří dolnoplošným stíhačkám se zatahovacím podvozkem a krytou kabinou, byl vytvořen konstrukční tým, který měl zkonstruovat takovou stíhačku. Pod vedením Iona Grosu byl za použití výrobní technologie PZL.24 zkonstruován nový stíhací letoun, označený I.A.R.80. První prototyp, který vzlétl 4. dubna 1939, byl poháněn čtrnáctiválcovým dvouhvězdicovým motorem I.A.R. 14K-IIc32 o výkonu 870 hp. Nový stíhač dosahoval podobných výkonů jako jiné moderní stíhačky té doby jako Hurricane, P-36, MS 406 a Bf 109D.
Sériově byly produkovány různé verze, lišící se hlavně výzbrojí, od I.A.R.80A přes I.A.R.80C až ke stíhací-bombardovací verzi I.A.R.81C, navrženou na jaře 1941. Pro bitevní akce a hlavně střemhlavé bombardování byla určena verze I.A.R.81 BoPi. Ta byla vybavena výklopným závěsníkem pod trupem. Závěsník, podobně jako u německých Stuk umožňoval odhodit pumu ve střemhlavém letu tak, aby nezničila vrtuli. I.A.R.81 BoPI byl vyroben ve dvou sériích výrobních čísel 91-105 a 151-175.
I.A.R.80/81 tvořily výzbroj stíhacích a bitevních jednotek rumunské armády od zapojení Rumunska do druhé světové války až do jejího konce. Prvních padesát kusů I.A.R.80 bylo zařazeno u bojových jednotek v době útoku na Sovětský svaz 22. června 1941. I.A.R.80/81 6. skupiny (61. a 62. letka) a 8. skupiny (41. a 60. letka) bojovaly v oblasti Stalingradu během podzimu 1942. 1. srpna 1943 prošly stíhačky I.A.R.80/81 při obraně ropných polí v Ploješti prvním těžkým bojem s B-24 Liberator USAAF (operace Tidal Wawe) a některé Liberatory sestřelily. 10. června 1944 prošly úspěšně soubojem s P-38 Lightning 82. a 1. FG. (Američtí piloti chybně identifikovali I.A.R.80/81 jako Fw 190A). 24. srpna 1944 přešlo Rumunsko na stranu spojenců a nasadilo své I.A.R.80/81
s kokardami, pod vrchním sovětským velením, do bojů v Maďarsku. Posledními boji, úspěchy i ztrátami prošly I.A.R.80/81 nad Slovenskem a Moravou při osvobození Československa. V Rumunsku zbylé I.A.R.80/81 složily do padesátých let. Ještě v roce 1950 byly některé přestavěny na dvoumístné pokračovací cvičné letouny označované I.A.R.81DC.
V krabici s kresbou pumami vyzbrojeného I.A.R.81 BoPi najdete sedm rámečků vstřikovaných dílů, část z nich lisovaných z kovových forem, vstřikovaný překryt kabiny a další čiré díly, detailní resinové díly a lepty. Model obsahuje nejen bombu pro trupový závěsník, ale i bomby a závěsníky pod křídla. Obtisky nabízí čtyři rumunské stroje, dva jsou ve tříbarevné a dva ve dvoubarevné kamufláži.

Více informací

RESINOVÉ DOPLŇKY CMKKITS

OnePage

1/32 P-51D Mustang Main Undercarriage Strengthened legs, for Revell kit

Art.no. Scale Barcode
129-5123 1/32 8595593125930

Sada obsahuje zcela nové podvozkové nohy vyrobené ze speciálně tvrzeného materiálu. Odlitky nohou jsou vypékány v peci. To jim dává vysokou odolnost. Navíc jsou nohy, jejichž master vznikl 3D modelací, podstatně detailnější.

PŘÍSLUŠNOST: USA / WWII

Více informací

1/32 P-51D Mustang Metal Drop Tank w/ jutting filler neck (2 pcs), for Revell kit

Art.no. Scale Barcode
129-5128 1/32 8595593125947

Sada dvou přídavných palivových nádrží pod křídlo P-51D s vystupujícími hrdly plnění. Nádrže jsou odlity vcelku, dolepují se pouze hrdla. Tento typ nádrží stavebnice Revell nenabízí. Master vznikl 3D modelací.

PŘÍSLUŠNOST: USA / WWII

Více informací

1/72 P-40N Engine Set, for Special Hobby kit

Art.no. Scale Barcode
129-7390 1/72 8595593125954

Pro nový model P-40N od Special Hobby jsme připravili detailní sadu odkrytovaného motoru. Sada obsahuje i kryty motorového prostoru.
PŘÍSLUŠNOST: USA / WWII

Více informací

1/35 German WWI Minenwerfer Crewmember Loading Shell

Art.no. Scale Barcode
129-F35342 1/35 8595593125961

Figurka německého vojáka z období 1. sv. války nabíjející minomet German WWI 25cm schwerer Minenwerfer / Heavy Mortar (ten CMK vyrábí jako odlévanou stavebnici pod. kat. č. RA 058). Voják drží náboj na rameni. Mezi odlitky je i proutěný koš, ve kterém se náboje skladovaly. Figurka má oddělenou hlavu a obě paže.

PŘÍSLUŠNOST: Německo / WWII

Více informací

1/72 Two Kneeling Soldiers and Commanding Officer, US Army Infantry Squad 2nd Division

Art.no. Scale Barcode
129-F72343 1/72 8595593125978

Figury představují americké vojáky, příslušníky US Army Infantry squad 2.nd Division z bojové hlídky kdesi v Afghánistánu. Dva klečí a nesou na zádech dýchací přístroj nebo MOLE batoh a míří před sebe puškou SOPMOD M4. Třetí stojí a na prsou drží pušku SOPMOD M4 a nese na zádech MOLE batoh. Figury mají na obličeji nasazené protistřepinové nebo sluneční brýle. Velmi propracované jsou výstroj, helmy i neprůstřelné vesty. Figury lze použít nejen k modelu M1126 Stryker. Master pro figuru vznikl 3D modelací.

PŘÍSLUŠNOST: USA / poválečné

Více informací

1/72 RAF Pilot Sitting in Cockpit w/Monkey on Shoulder + 2 Mechanics, Western Desert, for Special Hobby Kittyhawk kit

Art.no. Scale Barcode
129-F72344 1/72 8595593125985

Detailní figurka sedícího britského pilota v kokpitu a dva mechanici připravující letoun ke vzletu byly navrženy pro model P-40 od Special Hobby z afrického bojiště. Pilotovi sedí na rameni opička.

PŘÍSLUŠNOST: UK / WWII

Více informací

1/32 P-51D Mustang – Tail Wheel with Strengthened leg, for Revell kit

Art.no. Scale Barcode
129-Q32322 1/32 8595593125992

Sada obsahuje zcela novou nohu ostruhy vyrobenou ze speciálně tvrzeného materiálu. Odlitek nohy je vypékán v peci. To mu dává vysokou odolnost. Ostruhové kolo je odléváno z klasického polyuretanu. Jak noha, tak kolo, jejichž master vznikl 3D modelací, jsou podstatně detailnější.

PŘÍSLUŠNOST: USA / WWII

Více informací

1/72 Vampire Mainwheels and Nosewheel, for Special Hobby kit

72Art.no. Scale Barcode
129-Q72313 1/72 8595593126005

Sada obsahuje zcela nová kola (hlavní i příďové). Příďové kolo je odlito z jednoho kusu a nemusí se slepovat jako kolo ve stavebnici. Kola hlavního podvozku mají čtvercový vzorek. Master vznikl 3D modelací.

PŘÍSLUŠNOST: UK / poválečné

Více informací

1/72 A-4B/P Skyhawk Mainwheels and Nosewheel (early with spoke type hubs), for Airfix kit

Art.no. Scale Barcode
129-Q72314 1/72 8595593126012

Sada obsahuje zcela nová kola podvozku s paprskovými disky. Master vznikl 3D modelací. Příďové kolo je odlito se spodní částí podvozkové nohy, aby bylo možné snadno nahradit nemodelové části stavebnice Airfix.

PŘÍSLUŠNOST: USA / poválečné

Více informací

PŘIPRAVOVANÉ MODELY 7/2018

AF-3S Guardian 1/48

Art.no. Scale Barcode
100-SH48194 1/48 8594071086671

Northrop Delta Mk.II/III "RCAF" 1/72

Art.no. Scale Barcode
100-SH72351 1/72 8594071085728

C-41A 'US Transport Plane' 1/72

Art.no. Scale Barcode
100-SH72385 1/72 8594071086688

Komentáře