Modely z IPMS USA National Convention 2018


   Již po čtrnácté jsem se zúčastnil výstavy IPMS USA National Convention. Ta se tento rok konala v arizonském Phoenixu. S výstavou je spojena soutěž, která je v podstatě mistrovství USA v plastikovém modelářství. Vzhledem k tomu, že jsem letos našel čas nafotit část modelů alespoň na mobil (omluvte tedy kvalitu fotek), jsem se rozhodl je uveřejnit na stránkách webu Special Hobby. Protože se mne poměrně často modeláři ptají na odlišnosti modelů a soutěží v USA, rozhodl jsem se připojit krátkou úvahu o odlišnostech evroských a této americké soutěže. Pohled to bude jen povrchní, už proto, že soutěže IPMS USA National Convention se může zúčastnit jen modelář, který je členem klubu sdruženého v IPMS USA.
   Soutěž se koná každý rok v jiném městě. Organizátorem je vždy místní klub IPMS, který pronajme kongresové centrum či jiné výstavní prostory, které nabízí jeden z velkých hotelů v jejich městě. Výstavy se tak konají v prostorech podobných halám v Telfordu (jako letos) nebo v menších přednáškových sálech. Ty jako hotelové prostory jsou poměrné luxusní a vybaveny například tlustými zátěžovými koberci. I to, ale hlavně skutečnost, že akce se účastní pouze modeláři a jejich rodinní příslušníci, vede k tomu, že prohlídka modelů má lehce kostelní atmosféru. Žádná tlačenice ani hlučné diskuze se nekonají. Na výstavy prostě nechodí lidé z ulice, rodiny s dětmi a jiní u nás obvyklí návštěvníci.
   Skladba modelů se od skladby modelů evropských soutěźí liší. Vedle klasických kategorií jako je bojová technika a letadla jsou podstatně hojněji zastoupeny modely scifi. Modelům aut se věnují Američané na úplně jiné úrovni než u nás. Tolik pěkně postavených a zajímavých aut se jinde nevidí. Zvlaštností amerických soutěží jsou monotématické projekty jednotlivých modelářů nebo klubů. Letos to byly treba Matildy nebo T-55. Těch bylo opravdu moc. Nechápu, jak nékdo může stavět s chutí zrovna tenhle sovětský tank... Také některé diorámy letadel by u nás patrně vyvolali bouřlivou diskusi. Kvalita modelů techniky mi až na vyjímky přišla lehce nižší než v Evropě. Modely letadel jsou srovnatelné, jen Američané dávají přednost větším měřítkům. Vrcholným modelem pro mne, ale třeba i pro mé peruánské kamarády byla novostavba čtvrtkového modelu C-54 od nuly až do nádherného výsledku. U modelu byla i fotokniha dokumentující stavbu od lipového špalku až po finální povrchovou úpravu. I lodní modely a figurky (nefotil jsem) by se u nás rozhodné neztratily. Více určitě najdete na fotografiích.
A.R. 










































































































































































Komentáře