NEWSLETTER Říjen 2015

*|MC:SUBJECT|*
www.specialhobby.eu
Říjnový newsletter přináší od každého měřítka jeden model letadla. Pevně věříme, že Vás zaujmou. Vzhledem k tomu, že Vás jako naše zákazníky také zajímá jaké modely připravujeme a kdy budou, tak Vás s radostí mohu informovat, že dlouho očekávané Mirage F.1 1/72 přijdou do prodeje začátkem příštího roku. Přibližně ve stejnou dobu dáme do prodeje i připravované modely děl 1/35. 
 

Special Hobby plastic kits

SH32063 Bloch MB 152C.1 „Early Version“ 1/32

Blochy MB 152C.1 patřily do čtveřice stíhacích typů, o které se opírala Armée de l´Air při obraně Francie v roce 1940. Společně s Morane Saulniery MS 406, Dewoitinami D.520 a americkými Curtissy H 75 se marně snažily zastavit lavinu letadel Luftwaffe.
Obtížný vývoj a pomalá sériová výroba způsobily, že Blochy MB 152 obdržela před vypuknutím druhé světové války1.9. 1939 jediná jednotka, stíhací skupina GC I/I. V bitvě o Francii je již používaly mimo GC I/I i GC II/I, GC II/6, GC II/9, GC II/8, GC II/10, GC III/10, GC I/8 a GC III/9, polská skupina GC I/145 byla ve výcviku. Mimo tyto jednotky byly Blochy nasazeny v mnoha regionálních obraných letkách Patrouilles Aériennes de Déffense a jednotkách námořních stíhačů. Sériově vyráběné Blochy MB 152C.1 byly vyráběny z počátku s krytem motoru s průměrem vstupu vzduchu 90 cm, teprve pozdější stroje dostaly nový kryt motoru se vstupním otvorem o průměru 60 cm. Letouny s oběma typy krytů přitom létaly promíchány ve stejných jednotkách. Právě na letouny se starší variantou krytu se zaměřuje náš model.
   Plastové díly jsou rozloženy do čtyř  rámečků, kabina je stříkaná. Motor a detaily interieru jsou odlity z resinu. Další drobné díly obsahuje planžeta leptů. Obtisky nabízí dva stroje. První z nich létalo eso velké války Cne Marius Jean Paul Elzeard Ambrogi  (14 vítězství v první a jedno ve druhé sv. válce). Stroj měl ozdoben francouzskou trikolorou a na ocasní ploše disneovskou kresbou trpaslíka. Druhý stroj, ozdobený znakem jednotky létalo další eso,  velitel 1re escadrille Cne Germain Coutaud (8 sestřelů v roce 1940)



 
SH48169 IMAM (Romeo) Ro.43 "War Colours" 1/48

Model dvoumístného plovákového průzkumného letounu je rozložen do pěti rámečků dílů vylisovaných ze šedého plastu, doplňuje je rámeček čirých dílů, detailní odlitky a planžeta leptů. Obtisky nabízí stroj MM27148 z katapultu křižníku Eugenio di Savoia a stroj neznámého výr. čísla z katapultu bitevní lodě Vittorio Veneto. Oba stroje mají svislou ocasní plochu pozdějšího provedení se zvětšenou plochou. První stroje je nastříkán šedými kamuflážními barvami, druhý stroj je v hliníkovém nástřiku a kormidlo SOP má zelené.



 
SH72154 Sea Harrier FA.2 „Hi-tech“ 1/72 - reedice

Sea Harrier FA.2 byl poslední britskou verzí Harrieru zavedenou do činné služby. Tato verze byla schopná zaútočit na cíle za viditelným horizontem a to včetně cílů v nižší letové hladině než letí Sea Harrier. K tomu měla nový výkonnější radar Blue Vixen a modernější řízené střely AIM-120A AMRAAM a vysoce výkonné ofenzivní a defenzivní elektronické systémy. Sea Harriery FA.2 se zúčastnily operací v Bosně a Srbsku. V roce 2006 byly ze služby vyřazeny. Model obsahuje tři rámečky plastových dílů, resinové díly včetně detailního kokpitu, a lepty. Obtisky nabízí tři stroje, jeden z nich ve výročním lesklém modro bílém zbarvení. 
 
Když italská Regia Marina projevila na začátku třicátých let zájem o plovákový průzkumný letoun schopný startu z katapultů válečných lodí, konstruktér Giovanni Galasso pracující pro firmu IMAM(Romeo) měl výborný nápad. Pro námořní službu upravil svoji předchozí a do té doby nejúspěšnější konstrukci Ro.37bis. Díky tomu bylo možné již 19. 11. 1934 v neapolském přístavu zalétat prototyp MM244 nového plovákového průzkumného letounu Ro.43. Prototyp se mírně lišil od sériových strojů. Výroba se rozeběhla vzápětí, sériové stroje dostaly silnější verzi motoru Piaggio P-IX s hladkým větším krytem, třílistou vrtuli a upravené ocasní plochy. Ty se změnily i v průběhu výroby, pozdější výrobní série dostala větší SOP. Stroje byly vyzbrojeny jedním pevným a jedním pohyblivým kulometem Breda safat 7,7 mm.  V říjnu roku 1936 vzlétl prototyp jednomístné stíhací verze Ro.44.  Stíhací Ro.44 měly upravené hřbety trupu a silnější výzbroj dvou pevných kulometů Breda Safat 12,7 mm.
   Sériové stroje Ro.43 se v roce 1937 dostaly do výzbroje cvičných jednotek, krátce sloužily jako vodní stíhací (do příchodu Ro.44), ale hlavně byly postupně umísťovány na paluby italských křižníků a bitevních lodí. Prvního bojového nasazení se dočkaly v dubnu 1939 při obsazování Albánie. Po zapojení Itálie do války po boku Německa se palubní Ro.43 zúčastnily všech větších střetů s loďstvem Royal Navy, jako byly bitvy u Punta Stilo, mysu Matapan či útoků na Alexandrii či Gibraltar. Zajímavé je, že ve většině střetnutí měla navrch Royal Navy, díky použití radaru a také díky výkonům palubních letounů Walrus. Vzhledem k zastaralosti Ro.43 se uvažovalo o jejich výměně na katapultovací Re.2000. Italská kapitulace těmto plánům ale zabránila. Část letounů Ro.43 při kapitulaci Itálie odlétla na španělské Baleárské ostrovy, kde byla internována. Několik Ro.43 díky tomu používalo španělské námořnictvo do padesátých let minulého století.
   Stíhací Ro.44 sloužily jak u cvičných jednotek, tak u bojových útvarů 88°Gruppo A. da C. , squadriglií 161., 162., 164. a 166. Operovaly zejména v Egejském moři, kde zasahovaly proti řeckým lodím a snažily se zasahovat  ve dne i v noci proti britským bombardérům a průzkumným letounům. Svou službu zakončily jako školní letouny. 

 
PŘIPRAVUJEME:
72556/ reissue A-20G Boston
SH48093 / reissue He-178V-2
SH72325 Arado Ar 96A
SH72331 CAC CA-3/5 Wirraway "First Blood over Rabaul"
CMK MODELY:
4324 Spitfire Mk. Vb - 1/48 Engine set for Airfix kit

Sada obsahuje detailní zástavbu motoru včetně lože, výfuků, motorové přepážky a příslušných krytů pro britský stíhací letoun z období 2. sv. války. 
7329 BMW 801 – 1/72 German WW II Aircraft Engine 

Detailní motor je tvořen samostatnými válci a karterem. Elektrické rozvody se dolepují ve formě fotoleptaného dílu. Německý hvězdicový motor by používán v letounech Luftwaffe během 2. sv. války (např: Fw 190, Do-217…).
Q48 233 Martin-Baker Mk.GF4 - 1/48 ejection seats Folland Gnat T.1 for Airfix 

Sada obsahuje detailně provedené vystřelovací sedačky pro britský poválečný cvičný letoun. Poutací pásy jsou z fotoleptaných dílů. 
F72 283 Werner von Braun with his inspection team watching an A4/V2 rocket launch test (3 figures) - suitable for 1/72 Special Armour A-stoff model

Sada obsahuje tři figury představující inspekční tým Wernera von Brauna. Braun oblečený do obleku stojí a sleduje práci dvou inspektorů u nádrže A-Stoff.
PLT266   Short SC-1 "First British VTOL Aircraft" 1/72 All resin kit

Resinový model prvního britského kolmo startujícího letounu. Obsahuje obtisky pro dva prototypy, nohy podvozku z bílého kovu, dvě varianty vacuformového překrytu kabiny a lepty.

 
4330 Tornado IDS – 1/48 Undercarriage set for Revell 

Sada obsahuje zcela nové podvozkové šachty pro moderní víceúčelový britský letoun ze součastnosti.

 
Q48 231 Martin Baker Mk.10A - 1/48 ejection seats for Panavia Tornado Fighter-Bomber (2 pcs) for Revell kit

Sada obsahuje detailně provedené vystřelovací sedačky pro britský víceúčelový letoun ze součastnosti. Poutací pásy jsou z fotoleptaných dílů.
 
Q48 234 Folland Gnat T.1 – 1/48 Instrument panels for Airfix kit

Sada obsahuje detailně provedené přístrojové desky pro britský poválečný cvičný letoun.
 
F35 286 1/35 Czechoslovak crew in a cupola of Skoda PA-II „Zelva" (Turtle) AFV
(2 semi-figures) 


Sada obsahuje dvě poloviční figury československých předválečných vojáků. Figury jsou připravené pro zalepení do otevřených poklopů osádky. 
Share
Tweet
Forward
+1
Read Later

Komentáře