Speciální edice k 70. výročí vylodění spojenců v Normandii: Supermarine Seafire Mk.III „D-Day Fleet Eyes“ 1/48


Seafire Mk.III byl nejlepší námořní stíhačkou britské konstrukce druhé světové války. Sice při provozu na letadlových lodích byl určitým handicapem křehčí podvozek, ale ve vzduchu to byl nebezpečný protivník. O tom se přesvědčili němečtí, italští a v závěru druhé světové války i japonští piloti. Seafiry byly ale nasazeny ale nejen jako stíhačky. Seafiry 3. Naval Fighter Wingu operovaly z letišť na jihu Anglie nad invazními plážemi Normandie. Stroje létaly ve dvojicích a řídily palbu bitevních lodí. Byla to nebezpečná služba, relativně nízko létající stroje byly ohrožovány jak palbou Flaku, tak útoky nepřátelských stíhaček.
  
Stavebnice nabízí dva Seafiry 3. Naval Fighter Wingu nesoucí invazní pruhy. První z nich je zajímavý tím, že létal po opravě s ocasními plochami v základním nátěru. Dva různí piloti byly v jeho kabině úspěšní v boji s nepřátelskými stíhačkami. Druhý stroj naopak ilustruje jak bylo řízení palby lodí nebezpečné. Druhý den invaze byl zasažen a nouzové přistál na nepřátelském území. Pilot přešel úspěšně frontu a vrátil se k jednotce.

Díly Seafiru jsou rozděleny do pěti rámečků z šedého plastu, dále model obsahuje vstřikovanou kabinu, lepty a samolepící folii.



Komentáře