NEWSLETTER ÚNOR 2016

*|MC:SUBJECT|*
V úvodu našeho newsletteru chci všechny naše zákazníky a modeláře zajímající se o naši produkci pozvat na SPIELWARENMESSE 2016 v Norimberku. Rádi Vás osobně uvítáme na stánku Special Hobby v hale 7, číslo stánku E-52. Budete si tam moci prohlédnout mimo jiné i únorové novinky:

MODELY SPECIAL HOBBY

SH72289
Mirage F.1CE/CH 1/72

 
Mirage F.1 vděčí za svůj vznik soukromé iniciativě firmy Dassault. Armée de l Air objednalo stavbu dvou prototypů označených Mirage F.2 a F.3 s motory JTF10. Dassault ale postavil na své náklady ještě jeden prototyp s menšími rozměry a motorem Atar 9K. Tento prototyp, jenž vzlétl poprvé 23. prosince 1966 byl vybrán a sériové stroje byly zavedeny do výzbroje Armée de l´Air jako jednomístné stíhačky  Mirage F.1C a dvoumístné cvičné stíhačky Mirage F.1B. V průběhu služby byla část strojů Mirage F.1 modifikována montáží tankovacího nástavce na verzi Mirage F.1C-200. Francouzské letectvo také používalo dvě průzkumné verze, Mirage F. 1CR a z Mirage F.1-200 přestavované Mirage F.1CT. Armée de l´Air dostalo celkem 246 kusů všech verzí Mirage F.1. Mirage F.1 se stala i úspěšným exportním artiklem. V Evropě ji zařadilo do výzbroje Španělsko a Řecko. V Jižní Americe se jediným uživatelem stal Ekvádor, zato v Africe a Asii byly Mirage F.1 zařazeny do výzbroje Gabonu, Jižní Afriky, Maroka, Libye, Iránu,Iráku, Jordánska, Kataru a Kuvajtu. Mirage F.1 se díky tomu zapojily do mnoha konfliktů po celém světě, od soubojů bez výstřelů řeckých stíhaček s tureckými protivníky, přes francouzské akce v Čadu, ekvádorské pohraniční konflikty s Peru, boje jihoafrických Mirage proti kubánským letounům z Angoly až po účast ve válce proti Iráku, kde létaly Mirage F.1 na obou stranách.  I v součastnosti má Mirage F.1 ve výzbroji několik států. Detailní model Mirage má díly rozdělené do šesti rámečků, dále obsahuje rámeček čirých dílů a detailní resinové díly postihující úpravy španělských a marockých Mirage F.1, jako jsou odlišné závěsníky a výmetnice klamných cílů. Obtisky vytištěné Cartografem nabízí tři španělské stroje, každou v jiném typu kamufláže a dva marocké stroje.
 
SH72193
Nakajima Ki-43-II Otsu
 1/72

Japonské armádní  letectvo zadalo v prosinci 1937 bez obvyklé soutěže firmě Nakajima vývoj nové stíhačky.  Ta měla v budoucnu nahradit v té době do výzbroje stíhacích jednotek zařazované tehdy nové Ki-27.  Po poměrně složitém vývoji spojeném s úpravami prototypů, kterých bylo celkem třináct, byl nový Ki-43-IKo s bojovým jménem Hajabusa přijat do výzbroje 9.1. 1941. Sériová výroba běžela již od září 1940. V únoru 1942 vzlétl prototyp nové verze Ki-43-II Ko se silnějším motorem Ha-115 a kratším zesíleným křídlem a na výrobních linkách postupně nahradila Ki-43-I. Vyráběna byla i v licenci. Vývoj nových verzí pokračoval od Ki-43-II Otsu až ke Ki-43-III. U jednotlivých verzí  se měnily kryty motoru, chladiče a postupně zesilovala výzbroj. Ki-43 se stal nejrozšířenějším japonským armádním stíhacím letadlem. Bojoval od začátku války až do jejího konce.  Zařazen byl k třiceti čtyřem sentaiím a k dvanácti samostatným Hiko-sentaiím. Kromě toho se dostal do výzbroje loutkového státu Mančukuo, Thajska a po válce do letectev Indonesie, komunistické Číny a Francouzkých koloniálních sil v Indočíně. Na začátku války byl považován Ki-43 za velmi nebezpečného protivníka. Zejména po té, co byl testován ukořistěný kus a spojenečtí piloti byli varováni, aby se nepouštěli do manévrových soubojů a používali taktiku „udeř a uteč“ nimbus Ki-43 pohasl. V pevninské části Čínsko-Indického bojiště dostal od spojenecké rozpoznávací služby jméno Jim, v jihozápadním Pacifiku pak Oscar. Jméno Oscar pak Ki-43 zůstalo při sjednocení kódových názvů.
   Model verze Ki-43-II Otsu obsahuje čtyři rámečky plastových dílů, rámeček čirých dílů, plnobarevný návod a obtisky vytištěné ve vynikající kvalitě italským Cartografem. Vybírat je možné ze čtyř velmi zajímavých kamufláží.
SH72284
Fouga Magister "Exotic Air Forces"
 1/72

Tento větroň s proudovým motorem poprvé vzlétl v roce 1949. Přes několik typů pokusných strojů, včetně dvoutrupého typu Gemeaux se oba konstruktéři dopracovali, podle požadavků Armée de l´Air, k typu CM.170 Magister. Všechny tyto typy spojovala koncepce ocasních ploch do "V". Nejprve byly objednány tři prototypy Magisteru. První z nich vzlétl 23.7.1952. Jeho vlastnosti byly dobré, ale nakonec byla postavena desetikusová ověřovací série, na které byly testovány úpravy, které se objevily na sériových strojích. Výjimkou byl druhý prototyp, který nesl klasické ocasní plochy dle požadavků vojáků. Nevykazoval ale žádné lepší vlastnosti než stroje s motýlkovými ocasními plochami. Proto byly všechny sériové stroje vyráběny dále s ocasními plochami do "V".  Kromě normální cvičné/lehké bitevní verze se v sérii vyráběla jen navalizovaná verze Magisteru, označená Fouga CM-175 Zéphyr. Tu používalo pouze francouzské námořnictvo pro nácvik přistání na palubách letadlových lodí.Tato verze se lišila celkově zesílenou konstrukcí odolnou vůči zvýšené zátěži během přistávacího manévru a mezi hlavní vnější odlišnost patřil zesílený podvozek, předělaná příď, překryty kabin odsunovatelné vzad a umožňující otevření kokpitu za letu a jeho případné rychlé opuštění během nepovedeného startu či přistání a samozřejmě také přistávací hák. Všechny ostatní verze Magisteru zůstaly v prototypech nebo v projektech.
Magistery zařadilo do výzbroje nejen francouzské Armée de 'l Air. O letoun byl velký zájem a ve třech státech byl vyráběn licenčně. V roce 1958 začaly první kusy vyrobené v licenci dostávat letecké síly Finska a Německa. Oba státy před tím koupily část strojů přímo ve Francii. Licenční výroba v Izraeli dala první stroje v roce 1960. Izraelské stroje pojmenované Tzukit byly použity nejen k výcviku pilotů, ale bojově zasáhly také do několika izraelsko-arabských konfliktů. S úspěchem byly použity jako bitevníky. Pro bitevní akce byly montovány dva kulomety do přídě a používala se různá podvěšená výzbroj, od bomb, až po neřízené rakety. To se týká všech Magisterů obecně.
V Evropě se dalšími uživateli  stala Belgie, Rakousko a Irsko. Ovšem mnohem širší je seznam uživatelů v Africe, Asii a Jižní Americe. Mezi exotické uživatele, kteří byli bezesporu osloveni především nízkými provozními náklady Magisterů, patřilo například Alžírsko, Bangladéš, Biafra, Brazílie, El Salvador, Libye, Maroko, Togo či Uganda. Jako civilní létají Magistery i dnes.
Model je rozdělený do čtyř rámečků detailních dílů ze  šedého plastu a rámečku čirých dílů. Plnobarevný návod vás provede stavbou a nabídne výběr ze čtyř kamufláží exotických uživatelů, Ugandy, Alžírska, Libanonu a Maroka. Na ugandském stroji U-103, který nabízí naše obtisky,  si zalétal s izraelským instruktorem československý pilot O. Šimek. Na oplátku si tento izraelský instruktor zalétal s O. Šimkem na L-29 Delfin.    
 
PŘIPRAVUJEME:
SH72334 Messerschmitt Me 163A 1/72
SA35001 kanón 3,7 cm KPUV vz.37 (3,7 cm PAK 37(t)) 1/35
SA35002 7,5 cm horský kanon vz.15 (7,5 cm Gerbirgskanone M.15 / 7,5 cm  1/35
CMK MODELY:
3139
Škoda P-II „Turtle“ – 1/35 Austrian Police version conversion set
for Tacom kit

Sada obsahuje detailní odlitky vzduchokomorových kol a kulometů Schwarzlose M.07/12. Tyto díly umožňují konverzi Škody P-II do podoby, v jaké byly používány vídeňskou policií a později německou pořádkovou policií. Policejní obrněné vozy byly nasazeny v těžkých bojích při potlačování levicového puče v únoru 1934 a nacistického puče v červnu téhož roku. Po anšlusu Rakouska byly Škody P-II předány německé pořádkové policii a sloužily ve Vídni a v roce 1944 byly nasazeny v Chorvatsku.
PŘÍSLUŠNOST: Austria/ předválečné / WW II
B48 098
88mm Flak Ammo Boxes / Opel Blitz load set
for Tamiya kit

Granáty ráže 88 mm v transportních bednách jsou odlity vcelku a lze je použít jako náklad nejen pro nový model Opel Blitz, ale i pro další modely nákladních vozů nebo do diorámat.
PŘÍSLUŠNOST: Německo/ WW II
F48 299
1/48 German WW II Motorcycle Rider
for Tamiya kit

Detailní figurka německého motocyklisty je určena pro nový model motocyklu BMW firmy Tamiya. Voják je ozbrojen karabinou Mauser 98.
PŘÍSLUŠNOST: Německo / WW II
F48 301
German WW II Soldier with Fuel Cans 1/48

Detailní figurka německého vojáka nesoucího v obou rukách kanystr benzínu. Figurka má samostatně odlité paže, hlavu a kanystry.
PŘÍSLUŠNOST: Německo / WW II
F72 288
Soviet Tank Desant Troops WW II (4 figures),  1/72 scale
for a T-34 and another tanks

Sada figurek sovětských samopalníků vezených jako tankový výsadek. Tři sedící figurky a jedna stojící mají samostatně odlité zbraně, paže a hlavy.
PŘÍSLUŠNOST: SSSR / WW II
7335
Harrier GR.3 – 1/72 Control surfaces set
for Airfix kit

Sada ovládacích ploch nabízí oddělená křidélka, klapky a svislou ocasní plochu s odděleným směrovým kormidlem. Odlitky mají detailní rytí paneláže a krytek.
PŘÍSLUŠNOST: UK/ moderní
B48 099
German WW II 88mm Flak Ammo Spent Cartriges (15ks) 1/48

Patnáct kusů granátů ráže 88 mm v ochranných pouzdrech a lze je použít do diorámat, jako náklad nákladních vozů a podobně.
PŘÍSLUŠNOST: Německo / WW II
F48 300
1/48 German SG-38 Glider Pilot
for Special Hobby kit

Pro nový detailní model německého kluzáku SG-38 je určena figurka pilota. Pilot v uniformě je odlit se sedačkou, ke které je připoután upínacími pásy. Hlava figurky je odlévaná zvlášť. Je možné zvolit hlavu v čapce nebo v přilbě.
PŘÍSLUŠNOST: Německo / WW II
F48 302
German WW II Soldier with Grenade Case 1/48

Detailní figurka německého vojáka nesoucího v jedné ruce transportní bedničku s ručními granáty. Figurka má samostatně odlité paže, hlavu a transportní bedničku.
PŘÍSLUŠNOST: Německo / WW II
F48 303
German WW II Soldier with Mauser 98 Rifle 1/48

Detailní figurka kráčejícího německého vojáka v zimním kabátě a helmě. Voják nese v jedné ruce pušku Mauser 98. Figurka má samostatně odlité paže, hlavu a pušku.
PŘÍSLUŠNOST: Německo / WW II
Q72 256
Walter Pegas II-M2 – 1/72 Czechoslovak Aircraft Engine WW II

Detailně v jednom kuse odlitý motor Walter Pegas II-M2 (v licenci vyráběný Bristol Pegasus) je určen pro vylepšení různých modelů letadel tímto motorem poháněným.
PŘÍSLUŠNOST: Československo: předválečné
Share
Tweet
Forward
+1
Read Later

Komentáře