Newsletter - květen 2016

*|MC:SUBJECT|*
Pro květnový newsletter jsme připravili nejen dva klasické modely, Messerschmitt Me 163A with Scheuch Schlepper a Vautour IIN “Cyrano Radar”, ale také model Mirage F.1C v provedení Simple set. Modely provedení Simple set, tj plastové výlisky spolu s návodem v polyetylenovém sáčku bez obtisků a případných dalších doplňků, si vynutili čeští modeláři. Dá se ale předpokládat, že tento typ výrobku ocení i zahraniční modeláři. Koncept Simple setu počítá s tím, že model vybraný pro Simple set bude v nabídce jen měsíc a pro všechny zájemce bude za stejnou cenu.

Intenzivně pracujeme na Tempestu, postup prací je možné sledovat na našem blogu (www.specialhobby.net) nebo na facebooku. Termín dokončení se blíží, ale ještě jej bohužel nedokážeme přesné stanovit. Podobně intenzivně pracujeme na Mirage F.1B, ale u tohoto modelu je termín stanoven, model bude novinkou měsíce června.
Květnové novinky podrobně:
SPECIAL HOBBY PLASTIKOVÉ MODELY

Messerschmitt Me 163A byl prvním sériově vyráběným letounem s raketovým pohonem na světě. Sériové letouny posloužily k testům a k výcviku pilotů na bojovou verzi Me 163B. 2. října 1941 překonal Heini Dittmar v kabině Me 163A V-1 jako první člověk na svétě rychlost 1000 km/h (1003,67 km/h). Raketový Komet startoval z dvoukolého odhazovatelného vozíku a přistával na lyži pod trupem. Po přistání byl ale Me 163 nepohyblivý. Pro pohyb na letišti byly proto používány při manipulaci s Me 163 tahače Scheuch  Schlepper s vlekem  a s nafukovacími vaky.
Model obsahuje rámeček s díly Me 163A, vstřikovanou kabinu, detailní resinové díly interieru a lepty pro Me 163A, dále rámeček s díly pro Scheuch  Schlepper, PUR díly a lepty. Obtisky nabízí tři stroje Me 163A. Jeden z nich překonal rychlost 1000 km/h, další je zajímavý tím, že na něm byly testovány rakety zavěšené pod křídly.

Proudové stíhačky pro každé počasí Vautour IIN byly ve Francii používány nejen u bojových jednotek. Jako zkušební byly Vautoury IIN používány dlouho po té, co byly od vojenských útvarů vyřazeny. Posloužily zejména při vývoji radarů pro, o několik generací,modernějších strojů Mirage, od Mirage III, přes Mirage F.1 až k Mirage 2000. Francouzké zkušební středisko CEV používalo několik Vautourů různých výrobních čísel. První vyrobený Vautour IIN vybavený radarem Cyrano byl 7.2.1957 předán francouzskému středisku CEV a byl vybaven radarem Cyrano, který byl vyvíjen pro stíhačky Mirage. Dále byl používán i pro zkoušky různých variant pevné výzbroje, raket a střel. V roce 1964 byl prodán do Izraele a od roku 1967 byl používán 110. perutí IAF ze základny Ramat David. Stroj byl vybaven další palivovou nádrží v pumovnici umožňující velmi daleký dolet. Stroj pojmenovaný Fantomas používán v prvních hodinách šestidenní války k oslepení radarových systémů egyptských a syrských raket SA-2. Při návratu z jedné mise pro závadu na podvozku sjel z dráhy a byl uzemněn až do konce konfliktu. V roce 1968 mu byl do pumovnice nainstalován kamerový systém K-38 a v přídi mohly být nesené další kamery. Pod křídly nesl ještě řízené IR rakety Shafrir I. V této podobě byl používán k fotoprůzkumným akcím až do roku 1970, kdy byl vyřazen ze služby a uskladněn. Později byl přesunut na základnu Hatzerim a do dneška je tam vystaven v Muzeu IAF.
 
Model  Vautouru IIN má díly rozdělené do čtyř rámečků plastových dílů, dále obsahuje vstřikované čiré díly, lepty a detailní resinové díly. Ty obsahují i příď s radarem Cyrano, přídavné nádrže a další díly typické pro testovací Vautoury. Obtisky, tištěné italským Cartografem nabízí dva francouzské stroje, No 348 v barvě kovu a No 337 v kombinaci francouzských národních barev. Izraelský stroj je z výše zmíněných důvodů jen jeden, ale za to ve dvou variantách zbarvení. Nejprve totiž létal v barvě kovu, později dostal tříbarevnou kamufláž.
Plastové výlisky modelu Mirage se stavebním návodem v polyetylenovém sáčku.
Obtisky nejsou součástí balení.

Detailní odlévaná sada nového kokpitu obsahuje resinové díly podlahy, bočnic, sedaček, sloupku řízení a dalších drobných dílů. Resinové díly jsou doplněny planžetou fotoleptaných dílů, ve které naleznete palubní desku, berany řízení a poutací pásy na sedačky.

PŘÍSLUŠNOST: UK/ WW II

Licenční, ve Finsku stavěné Blenheimy Mk.II létaly s rozšířenými dveřmi pumovnice. To umožňovalo nosit v pumovnici americké a švédské pumy větších rozměrů než měly bomby britské.

 
Detailní odlévaná pumovnice je určena k vylepšení nového modelu firmy Airfix. Kromě vlastní pumovnice sada nabízí závěsníky, otevřené dveře pumovnice a z průhledného materiálu odlité světlomety používané na finských Blenheimech.

PŘÍSLUŠNOST: Finsko/ WW

Pro nový model Mirage F.1 jsme připravili sadu figurek. Sada nabízí pilota a dva mechaniky.

PŘÍSLUŠNOST: Francie / současnost
Detailní odlévaná sada nabízí přesný podvěs se čtyřmi kulomety umístěný pod trupem letounu. Velmi detailní jsou hlavně kulometů vyrobené 3D modelací.

PŘÍSLUŠNOST: UK/ WW II

Licenční, ve Finsku stavěné Blenheimy Mk.II létaly s rozšířenými dveřmi pumovnice. To umožňovalo nosit v pumovnici americké a švédské pumy větších rozměrů než měly bomby britské.
Sada obsahuje plný odlitek dveří pumovnice a křídelní světlomety typické pro finské stroje. Odlitkem dveří pumovnice snadno nahradíte původní dveře britské verze z nového modelu firmy Airfix.

PŘÍSLUŠNOST: Finsko/ WW II

Komentáře