Newsletter červen 2016

*|MC:SUBJECT|*
Červnový newsletter roku 2016 přináší jako jednu z novinek dvoumístnou Mirage F.1B/BE. Věříme, že se bude úspěšně prodávat, stejně jako jednomístné verze.

Model SH72294 Mirage F.1CG je prakticky vyprodán, modelu SH72289 Mirage F.1CE/CH máme skladem posledních několik desítek kusů. Vyprodány jsou také modely SH72109, SH72034, SH72178, SH48046, SH48075, jejich reedice nemáme v plánu.
 
Jak jsme psali v minulém newsletteru, intenzivně pracujeme na Tempestu 1/32. Vzhledem k významu tohoto modelu Vám jej nabídneme ve speciálním newsletteru pravděpodobně v polovině června.
Mirage F.1 vděčí za svůj vznik soukromé iniciativě firmy Dassault. Armée de l Air objednalo stavbu dvou prototypů označených Mirage F.2 a F.3 s motory JTF10. Dassault ale postavil na své náklady ještě jeden prototyp s menšími rozměry a motorem Atar 9K. Tento prototyp, jenž vzlétl poprvé 23. prosince 1966 byl vybrán a sériové stroje byly zavedeny do výzbroje Armée de l´Air jako jednomístné stíhačky  Mirage F.1C a dvoumístné cvičné stíhačky Mirage F.1B. V průběhu služby byla část strojů Mirage F.1 modifikována montáží tankovacího nástavce na verzi Mirage F.1C-200. Francouzské letectvo také používalo dvě průzkumné verze, Mirage F. 1CR a z Mirage F.1-200 přestavované Mirage F.1CT. Armée de l´Air dostalo celkem 246 kusů všech verzí Mirage F.1. Mirage F.1 se stala i úspěšným exportním artiklem. V Evropě ji zařadilo do výzbroje Španělsko a Řecko. V Jižní Americe se jediným uživatelem stal Ekvádor, zato v Africe a Asii byly Mirage F.1 zařazeny do výzbroje Gabonu, Jižní Afriky, Maroka, Libye, Iránu,Iráku, Jordánska, Kataru a Kuvajtu. Dvoumístné Mirage F.1B kromě Armée de l´Air používala nebo používají letectva Libye, Španělska, Jordánska, Kuvaitu, Iráku a Iránu. Mirage F.1 se zapojily do mnoha konfliktů po celém světě, od soubojů bez výstřelů řeckých stíhaček s tureckými protivníky, přes francouzské akce v Čadu, ekvádorské pohraniční konflikty s Peru, boje jihoafrických Mirage proti kubánským letounům z Angoly až po účast ve válce proti Iráku, kde létaly Mirage F.1 na obou stranách.  I v součastnosti má Mirage F.1 ve výzbroji několik států.
SPECIAL HOBBY PLASTIKOVÉ MODELY

Detailní model dvoumístné Mirage F.1B/BE má díly rozdělené do sedmi rámečků, dále obsahuje rámeček čirých dílů a detailní resinové díly postihující úpravy španělských Mirage F.1, jako jsou odlišné závěsníky a výmetnice klamných cílů.
 
Obtisky vytištěné Cartografem nabízí dva francouzské stroje F.1B, obě šedomodré shora a s hliníkovým nástřikem zespoda s pestrými barevnými doplňky a španělskou Mirage F.1BE v čtyřbarevné kamufláži s tygřími doplňky.

 
K tomuto modelu nabízíme i resinové doplňky:

129-Q72249

 

129-Q72250


Ambiciózní, původně karosářská společnost Brewster se proslavila hlavně letounem F2A Buffalo. Konstruktéři D. T. Brown a  R. D. MacCart navrhli v roce 1936 celokovový stíhací středoplošník se zatahovacím podvozkem pro soutěž US Navy na stíhačku pro letadlové lodě. US Navy hledalo náhradu za zastarávající dvouplošné stíhačky F3F. Prototyp s továrním označením model 139 a vojenským XF2A-1 vzlétl v prosinci 1937. US Navy objednalo padesát čtyři kusů pod označením F2A-1 (tovární označení model 239). Použilo jen část, zbytek prodalo Finsku. V březnu 1939 si totiž US Navy objednalo u firmy Brewster zabudování motoru Wright R-1820-40 do draku XF2A-1. Motor této verze měl proti původní verzi R-1820-22 vyšší výkon. Vznikl tak prototyp verze XF2A-2 (model 339). Dostal novou vrtuli Curtiss Electric s elektrickým stavěním listů. Byly provedeny i další vnitřní úpravy. US Navy objednalo sérii F2A-2  ve výši čtyřiceti tří kusů, náhradou za stroje verze F2A-1 prodané Finsku. Do Finska bylo čtyřicet čtyři Buffal dodáno přes Norsko a Švédsko v průběhu ledna až května 1940. Buffala tak nestihla Zimní válku. O to více zazářila v Pokračovací válce. Vyzbrojena s nimi byla jednotka LLv 24. 25. června, kdy sovětské bombardéry opět  zaútočily na Finsko, vstoupily do bojů i Buffala. Na rozdíl od služby v jiných letectvech bylo Buffalo hodnoceno velmi pozitivně. Patrně to bylo dáno tím, že první verze, kterou Finové koupili byla podstatně lehčí než další verze. Díky tomu měla sladěné letové vlastnosti a vynikala obratností. Od finských pilotů dostalo Buffalo přezdívku Taivaan Helmi - Nebeská perla. Ty stroje F2A-1, které nebyly dodány Finsku létaly nad domácím územím USA jako cvičné a byly intenzivním výcvikem postupně spotřebovány.
 
Model F2A-1 má díly rozdělené do devíti rámečků dílů z šedého plastu, rámeček čirých dílů, sadu detailních resinových dílů a lepty. Obtisky nabízí tři stroje v pestrých předválečných barvách a jeden celošedý stroj.
R-2 TACAM - změna katalogového čísla 
Rádi bychom Vás informovali, že model R-2 TACAM nyní vychází pod novým katalogovým číslem 100-SA35003 (původně T3022, nyní již neplatné) a u té příležitosti má i nový obal (viz. obr. níže). 
PŘIPRAVUJEME
100-SH48117
CAC CA-13 Boomerang /reissue
100-SH72337  
A-20B/C "Boston with UTK-1 Turret"
100-SH72306    
Barracuda Mk.II "Home Fleet"
Detailní odlévaná sada odkrytovaného motoru pro nový model firmy Airfix. Vzhledem k tomu, že zástavba levého i pravého motoru je shodná, můžete si zvolit, na jakou stranu set použijete. Sada obsahuje detailní odlitky motoru a jeho instalace, motorové lože, sání, motorovou přepážku, kryty motoru s vnitřními výztuhami a charakteristický čelní prstenec s integrovanými vývody výfuků.

PŘÍSLUŠNOST: UK/ WW II
Sada ovládacích ploch nabízí oddělená křidélka, klapky a svislou ocasní plochu s odděleným směrovým kormidlem. Odlitky mají detailní rytí paneláže a krytek.

PŘÍSLUŠNOST: UK/ moderní
Nový model Fouga Magister můžete nejen vylepšit odlévanými koly (CMK Q72228) a sedačkami (Q72227). Pro tento model jsme připravili sadu figurek. Sada nabízí dva piloty a jednoho mechanika.

PŘÍSLUŠNOST: NATO / moderní
Sada nabízí celkem 12 ks detailních hlavní ve dvou délkách pro britské kulomety Browning 0.303 používaných za 2. sv. války. Hlavně jsou určeny k náhradě nemodelových plastových hlavní pevně montovaných kulometů (např.pro letouny Gladiator, Hurricane Mk. IIB, Anson)

PŘÍSLUŠNOST: UK: WWII
Detailní odlitky vystřelovacích sedaček určené pro model dvoumístné Mirage F.1B od firmy Special Hobby. Set obsahuje leptané poutací pásy a další drobné detailní díly.

PŘÍSLUŠNOST: Francie: poválečné
Moždíř velké ráže 30,5 cm připravily Škodovy závody v letech 1907-1911. V roce 1912 byla tato zbraň zavedena jako M.11 Mörser. První světovou válku zahájila R-U  armáda s 24 kusy této výkonné zbraně. Kombinace vysokého výkonu s relativně malou váhou zbraně 32,9 tuny a přepravě v rozloženém stavu na tři části byla unikátní a v celé Evropě tato zbraň neměla konkurenci. Díky tomu tyto moždíře používala nejen R-U armáda na ruské i italské frontě, ale i německá armáda. Ta si zapůjčila čtyři baterie po dvou dělech i s obsluhami a nasadila je úspěšně při dobývání fortových pevností v Belgii (Namur, Lutych, Antverpy a Givet) a ostřelování francouzských pevností Verdun a Toul a pevnosti Osowiec na východní frontě.
 
Velmi detailní model této zbraně vznikl 3D modelací a 3D tiskem. Představuje naprostou špičku v oblasti odlévaných modelů. Model je možné postavit jak v palebné pozici se zvednutou hlavní, tak s hlavní ve vodorovné poloze, kdy byla houfnice nabíjena. Závěr zbraně je možné zalepit zavřený nebo otevřený a do otevřeného závěru je možné zasunout náboj. Ten byl do závěru přesunován nabíjecím mechanizmem z dvoukolého vozíku. Vozík najížděl k mechanizmu kolejnicovým dopravníkem a je součástí modelu.

PŘÍSLUŠNOST: Rakousko-Uhersko:WWI

Komentáře