Newsletter 9/2018

Je sice léto, čas dovolených, ale zářijový newsletter nepočká a je ho třeba připravit. Úvodník píšu v hotolovém pokoji v Tusconu. Nejsem ale na dovolené. Za par dní se setkám se spoustou našich amerických zákazníků na IPMS show ve Phonixu. Ale dnes mne kromě newsletteru čeká také návštěva Pima Air & Space Museum. Třeba tam najdu inspiraci k nějakým novým projektům. Nové projekty jsou ale hudbou budoucnosti. Nyní jsou na pořadu dne modely a sety připravené pro tento newsletter. Na konci newsletteru pak najdete seznam doprodaných a vyřazených modelů. Tyto modely již prosím neobjednávejte.
Zato na září můžete objednat tyto modely a sety:
A. Riedel

SPECIAL HOBBY PLASTIKOVÉ MODELY

Mirage F.1C/C-200 'Armée de `l Air' 1/72

Art.no. Scale Barcode
100-SH72388 1/72 8594071086725
Mirage F.1 vděčí za svůj vznik soukromé iniciativě firmy Dassault. Ta sice pracovala z iniciativy Armée de l´Air na několika projektech stíhacích letounů, které měly dát Armée de l´Air nový bojový letoun schopný přepadového stíhání a zároveň taktických útoků s klasickou i atomovou výzbrojí (šlo o možné nástupce Mirage III a byly to projekty označené Mirage IIIT, Mirage III F, Mirage G a G8). Armée de l´Air si vybrala nejslibnější projekt Mirage G8 s měnitelnou geometrií křídla. Protože se očekával dlouhý vývoj, rozhodlo se velení Armée de l´Air pro dočasné zavedení Mirage IIIF než bude k diispozici nový Mirage G8A. Objednalo proto stavbu dvou prototypů F.2 a F.3. s motory JTF10 Dassault ale postavil na své náklady ještě jeden prototyp s menšími rozměry a motorem Atar 9K. Tento prototyp, jenž vzlétl poprvé 23. prosince 1966 byl vybrán a sériové stroje byly zavedeny do výzbroje Armée de l´Air jako jednomístné stíhačky Mirage F.1C a dvoumístné cvičné stíhačky Mirage F.1B. V průběhu služby byla část strojů Mirage F.1 modifikována montáží tankovacího nástavce na verzi Mirage F.1C-200. Francouzské letectvo také používalo dvě průzkumné verze, Mirage F. 1CR a z Mirage F.1-200 přestavované Mirage F.1CT. Armée de l´Air dostalo celkem 246 kusů všech verzí Mirage F.1. Firma Dassault zkusila nabídnout upravenou Mirage F.1E /(E jako European)s výkonnějším motorem Belgii, Dánsku , Nizozemí a Norsku jako náhradu za F-104. Tyto státy daly přednost F-16 a tak Mirage F.1E zůstala jen v prototypu. I tak se ale Mirage F.1 stala úspěšným exportním artiklem. V Evropě ji zařadilo do výzbroje Španělsko a Řecko. V Jižní Americe se jediným uživatelem stal Ekvádor, zato v Africe a Asii byly Mirage F.1 zařazeny do výzbroje Gabonu, Jižní Afriky, Maroka, Libye, Iránu,Iráku, Jordánska, Kataru a Kuvajtu. Mirage F.1 se díky tomu zapojily do mnoha konfliktů po celém světě, od soubojů bez výstřelů řeckých stíhaček s tureckými protivníky, přes francouzské akce v Čadu, ekvádorské pohraniční konflikty s Peru, boje jihoafrických Mirage proti kubánským letounům z Angoly až po účast ve válce proti Iráku, kde létaly Mirage F.1 na obou stranách. I v součastnosti má Mirage F.1 ve výzbroji několik států.
Detailní model Mirage F.1C/C-200 má díly rozdělené do šesti rámečků, dále obsahuje rámeček čirých dílů. Obtisky nabízí čtyři francouzské stroje F.1C, tři jsou šedomodré shora a s hliníkovým nástřikem zespoda s pestrými barevnými doplňky od tří různých francouzských jednotek. Čtvrtý stroj je v pouštní kamufláži z Džibuty, Centrální nádrž tohoto stroje je ozdobena očima a tlamou.
Více informací

Loire 130Cl "Colonial" 1/48

Art.no. Scale Barcode
100-SH48172 1/48 8594071086695
Francouzské námořnictvo vypsalo v roce 1933 soutěž na průzkumný a lehký bombardovací vodní letoun pro katapulty válečných lodí. Ze soutěže projektů šesti firem vyšel vítězně Loire 130. Celokovový letoun hornoplošné koncepce s tlačným motorem nad křídlem byl vyráběn ve dvou verzích. Pro domácí vody byla určena verze Loire 130M (Métropole), pro tropické vody byla produkována verze Loire 130Cl (Colonial). Ta měla odolnější konstrukci, větší chladič a osádka byla lépe chráněna před rozmary počasí. Loire 130 byly již před vypuknutím války rozmístěny na většině válečných lodí vybavených katapulty a na pobřežních základnách ve Francii, Africe i Indočíně. Zapojily se do bojů v roce 1940 a po porážce Francie většina strojů Loire 130 přešla do výzbroje Vichy. Několik kusů získali Svobodní Francouzi. Vichystický stát objednal i pokračování výroby. Kořistní kusy zkoušela i Luftwaffe. V Africe létající Loire 130 zápasily s nedostatkem náhradních dílů, ale ještě v roce 1943, po obsazení francouzských afrických kolonií a přechodu na spojeneckou stranu se do válečných operací zapojilo patnáct letadel obou verzí. Loire 130Cl se zapojily i do války Francouzské Indočíny proti Siamu. Několik kusů v této oblasti přežilo válku a jeden létal ještě v roce 1949 v Saigonu.
Obtisky nabízí zbarvení čtyř strojů. Prvni sloužil jako transportní stroj velících důstojníků námornictva ve Francouzské Indočíně. během služby prošel změnami označení, na které reaguje návod i obtiskový arch. Druhý stroj, pestře zbarvený a označený červeno-žlutými pruhy sloužil v rámci námořního letectva Vichy v Africe. Třetím strojem je zeleně kamuflovaný Loire 130Cl s ocasními plochami v červené barvě sloužící v letech 1943-44 ve Francouzské Indočíně. Kamufláž D presentuje stroj Svobodných Francouzů z Fort-de-France na Martiniku. Model obsahuje čtyři rámečky dílů ze šedého plastu, rámeček ćirých dílů a detailní PUR díly.
Více informací

Supermarine Spitfire Mk.VC 'Overseas Jockeys' 1/48

Art.no. Scale Barcode
100-SH48195 1/48 8594071086749
Supermarine Spitfire je jedním z nejznámějších letounů druhé světové války. Verze Mk.V byla přitom vyrobena v nejvíce kusech. Subverze Mk.VC měla zesílené křídlo, umožňující použít alternativní kombinace výzbroje a podvěsit bomby. Díky rozeběhnuté výrobě se tato verze stala výzbrojí jednotek nejen na Britských ostrovech, ale i v zámoří. Bojiště Spitfirů Mk.VC tak sahalo od Velké Británie, přes Afriku, Maltu, Indii až po Austrálii. Také jednotky, které na Spitfirech Mk.VC bojovaly byly velmi různorodé. Na Spitfirech bojovali letci Commonwealthu, Francouzi, Američané, Poláci, Čechoslováci, Jugoslávci a spousta jiných národností.
Náš model ukazuje právě pestrost jednotek a oblastí nasazení Spitfiru Mk.VC. Obtisky a návod nabízí Spitfire Mk.VC polského esa Antoni Glowackiho, pojmenovaný kulačka, se sestřely pod kabinou. Dalšími stroji jsou australský Spitfire Mk.VC, BS295 / CR-C, Wg Cdr. Clive "Killera" Robertsona Caldwella, velmi neobvykle kamuflovaný Spitfire s americkými znaky. Stroj bílá 4 létal u GC 1/7 'Provence' s francouzskými znaky. Posledním strojem je Spitfire Mk.VC z 1.(lovačka) eskadrily NOVJ ( No.352 'Yugoslav' Sqn. RAF) s jugoslávskými znaky a symboly bomb pod kabinou.
Model obsahuje 10 rámečků dílů ze šedého plastu, rámeček ćirých dílů, detailní PUR díly a lepty.
Více informací

RESINOVÉ DOPLŇKY

OnePage

1/35 Trailer for Goliath Tracked Mine, for Tamiya kit

Art.no. Scale Barcode
129-3141 1/35 8595593126241
Německý wehrmacht používal za druhé světové války elektrickým kabelem dálkově ovládané destrukční vozidlo Leichter Ladungsträger, pojmenované Goliath. Toto vozidlo vzhledu minitanku bez věže umožňovalo dopravit 60 až 100 kg výbušniny (vyráběny byly plně elektrická verze SdKfz 302 a benzínovými motory poháněná verze SdKfz 303) k cíli a odpálit. Samotný Goliath byl do bojového postavení přepravován na dvoukolém vozíku. Ten byl tažen za vozidly nebo tažen lidskou silou. Firma Tamiya vyrábí model elektrické verze SdKfz 302 Goliath v měřítku 1/35, ale bez vozíku.
Proto jsme připravili transportní vozík pro Goliath jako odlévaný model. Tento model byl navržen ve 3D a jeho master byl vytištěn na 3D tiskárně.
PŘÍSLUŠNOST: Německo / WWII
Více informací

1/32 WWII Bristol Centaurus Engine for Tempest Mk.II for Special hobby kit

Art.no. Scale Barcode
129-5129 1/32 8595593126258
Šoupátkový motor Bristol Centaurus představoval vyvrcholení vývoje britských hvězdicových motorů. Vznikl během druhé světové války, ale používán byl hlavně až po ní. Uplatnil se hlavně v bojových letounech Tempest Mk.II, Sea Fury, Buckingham, Brigant a civilních Ambassadorech.
Model tohoto motoru, určený pro model SH32054 Tempest Mk.II, představuje také určitý vrchol. Společně s motorem Sabre (CMK set 5110) jde o to nejlepší, co jsme pro modely v měřítku 1/32 připravili. Válce jsou odlité samostatně, reduktor je odlit ve dvou provedeních, s nasazeným nebo sejmutým aerodynamickým krytem. To umožňuje zastavět do modelu motor bez vrtule nebo s vrtulí. Součástí setu jsou i odklopné kryty motoru.
PŘÍSLUŠNOST: UK / after WWII
Více informací

1/72 Ki-43-II/III Hayabusa Cockpit Set, for Special Hobby kit

Art.no. Scale Barcode
129-7408 1/72 8595593126265
Detailní odlity cockpitu (podlaha, knipl, sedačka s pásy, přístrojová deska) pro model japonského stíhacího letoun ze 2. sv. války od firmy Special Hobby. Budíky přístrojů jsou znázorněné na filmové fólii.
PŘÍSLUŠNOST: Japonsko / WWII
Více informací

1/72 Ki-43 II Hayabusa Control Surface Set, for Special Hobby

Art.no. Scale Barcode
129-7409 1/72 8595593126272
Sada ovládacích ploch (křídélka, poloviny výškovky, stabilizátor VOP a kormidlo SOP) pro model japonského armádního stíhacího letoun ze 2. sv. války od firmy Special Hobby.
PŘÍSLUŠNOST: Japonsko / WWII
Více informací

1/72 Ox towing a Me 163B w/2 Luftwaffe Ground Crew

Art.no. Scale Barcode
129-F72346 1/72 8595593126289
Na konci druhé světové války byly situace Třetí říše v zásobování pohonnými hmotami tristní. V rámci úspor paliva byly k přesunu letadel na letištních plochách používány tažná zvířata. To se týkalo i nejmodernějších proudových a raketových letadel jako byly Me 262 nebo Me 163. V roce 1945 bylo tedy možné spatřit situaci, kdy raketový letoun Me 163, který byl v té době patrně nejrychlejším bojovým letounem světa, táhne obyčejná kráva.
Sada nabízí dva mechaniky Luftwaffe s tažným zvířetem, s jehož pomocí byl po letišti přepravován letoun Me-163B Komet. (Figurky vznikly podle dobové fotografie. Rovněž existuje fotografie, kde je stejným způsobem tažen letoun Bf 109G). Krávu je ale možné využít i do jakéhokoliv jiného diorámatu, kde je možné ji uplatnit.
PŘÍSLUŠNOST: Německo / WWII
Více informací

1/48 AF-2/3 Guardian Mainwheels for Special Hobby kit

Art.no. Scale Barcode
129-Q48327 1/48 8595593126296
Modely SH48135 AF-2S a SH48158 AF-2W ač podařené mají jednu chybu. Kola hlavního podvozku těchto modelů vznikla podle muzeálního stroje, který neměl originální kola. Kola ve stavebnicích díky tomu mají disky s jiným počtem otvorů. Tuto chybu opravují odlévaná kola této sady. U nové stavebnice SH48194 jsme sice chybu disků napravili, ale ani tyto kola nenabízí tak detailní vzorek pneumatik. Master vznikl 3D modelací.
PŘÍSLUŠNOST: USA / poválečné
Více informací

1/35 German WWI 7.58 cm Leichter minenwerfer n/A – all resin kit

Art.no. Scale Barcode
129-RA059 1/35 8595593126302
Během první světové války nasadila německá císařská armáda několik typů minometů. Minomet, jako nový typ zbraně se dostal do výzbroje různých armád během prvních desetiletí dvacátého století. 7.58 cm Leichter minenwerfer patřil k lehčím typům minometů. Byl vyráběn ve dvou provedeních, starším a/A a modernizovaném n/A (alte Art a neu Art). Provedení n/A dostalo točnu, umožňující otočení hlavně o 360°. Hlaveň sama byla delší a umožňovala i přímou střelbu. Minomety byly vyzbrojeny ženijní jednotky, které je používaly k obléhání. Během zimy 1916-17 byly minomety předány pěchotním jednotkám, protože vzhledem k nízké hmotnosti mohly být přepravovány na dvoukolém vozíku nebo neseny šesticí mužů. Díky možnosti přímé střelby byl používán jako protitanková zbraň.
Detailní model vznikl ve 3D modelaci a 3D tiskem. Umožňuje postavit minomet v transportní nebo bojové poloze (s hlavní pro nepřímou i přímou střelbu).
PŘÍSLUŠNOST: Německo / WWII
Více informací

PŘIPRAVOVANÉ MODELY 10/2018

P-40K-1/5 Warhawk 1/72

Art.no. Scale Barcode
100-SH72379 1/72 8594071086466

AJ-37 Viggen / Reissue 1/48

Art.no. Scale Barcode
100-SH48148 1/48
8594071084820

Fieseler Fi 103 / V-1 1/32

Art.no. Scale Barcode
100-SH32071 1/32 8594071086770

Komentáře