SH72423 A-20B/C Havoc/Boston ‘Early Gunships’ 1/72 - obtiskové varianty

 I když by se mohlo zdát, že připravujeme jen SF-260, opak je pravdou. Ještě na konci roku vydáme model SH72423 A-20B/C Havoc/Boston ‘Early Gunships’ 1/72. Obtisky nabídnou, podle našeho názoru, velmi zajímavé stroje. Ať co do vzhledu, tak do historie. Ostatně historii vybraných strojů najdete pod obrázky.



camo A

A-20B Havoc, 13357/14, pojmenovaný Dirty Gertie, 47.BG, Tunis, 1943. Dirty Gertie měla, podobně jako další stroje této jednotky, v zatřené přídi umístěné dva kulomety 12,7 mm. Anténní sloupek umístěný na přídi také nosilo více strojů 47BG.

camo B

A-20A Havoc, 0166/13, pojmenovaný Little Hellion, 89.BS, 3. BG, Port Moresby, Nová Guinea 1942. Letoun, vyzbrojený v zatřené přídi čtveřicí kulometů ráže 12,7 mm, odlétal 12 bojových misí. Při třinácté byl zasažen protileteckou palbou a  nouzově přistál na břicho na letišti Seven Mile strip 1. listopadu 1942. Byl odepsán.  Tím měla jeho historie skončit.  Letoun byl ale tajně opraven za použití křídel z jiného Havocu ‘The Comet’ a součástek z jiných letadel, včetně japonských. Nový stroj dostal jméno ‘The Steak and Egg Special’ a začal jeho nový život. O tom ale na další stránce.

camo C

A-20A Havoc,0166, pojmenovaný ‘The Steak and Egg Special’, později ‘Steak and Egg’,3. BG,  Port Moresby, Nová Guinea 1943/44. Tento oficiálně neexistující letoun byl postaven z vraků dvou Havoců pod vedením mechaniků Joe Longa a Kipa Hawkinse. Sloužil k dopravě čerstvých potravin a alkoholu z Austrálie. Nejprve létal kamuflovaný. Později byl zbaven nátěru , jeho povrch byl vyleštěn do vysokého lesku a jméno bylo upraveno na ‘Steak and Egg’. Vzhledem k ‘neexistenci’ se neví, kolik letů do Austrálie vykonal.  V červnu 1944 mu při letu do Austrálie došlo ve špatném počasí palivo a nouzově přistál na pláži ostrova Low Wooded u pobřeží Queenslandu. Až na pohmožděné rameno jednoho z cestujících všech pět mužů vyvázlo bez zranění. Trosky vraku jsou na místě dosud. Long a Hawkins si po válce založili garáže a dílnu Kip and Joe`s inc v Hodemessu v New Hapshire.

camo D

DB-7B Boston III, A28-9 (AL891/Bu.No.3823), pojmenovaný ‘She`s Apples’, F/L (později W/C a velitel squadrony) Charles Cuthbertson Learmonth,  DFC, No.22. Sqn. RAAF. Letoun byl původně pojmenován Pegasus a nesl černou kresbu Pegasa a jméno původního objednavatele Kon. Marine. Změna jména, zamalování původního a časté opravy se projevily na skvrnitém vzhledu stroje. Ten celkem odlétal s různými piloty 186 bojových misí. V zatřené přídi nesl čtveřici kulometů ráže 12,7 mm. Jeho pilot CH. C. Learmonth zahynul už jako velitel No.14 Sqn. RAAF v letounu Beaufort 6. ledna 1944. Na jeho počest byla přejmenována, za druhé světové války vybudovaná, tajná základna s krycím jménem Potshot na RAAF base Learmonth.


Komentáře