Novinky se Special Hobby 06/2022

Vážení zákazníci, 

   V červnovém Newsletteru najdete jeden čtvrtkový a tři dvaasedmdesátinové plastové modely. V reedici do nabídky vracíme AF-3S Guardian 1/48, velmi oblíbenou dvoumístnou Mirage F.1B a neortodoxní švédskou stíhačku SAAB J-21. Úplnou novinkou je pak noční bombardovací verze Stuky Junkers Ju87D-5N. Na červen jsem sliboval v minulém Newsletteru model L-4 Grasshopper 1/48. Bohužel si na tento model budete muset počkat do července. Na odstranění drobných vad, o kterých jsem mluvil minule, ještě pracujeme. 
    Mezi rezinovými a tištěnými sety a modely najdete excelentní doplňky k právě zmíněné Stuce. Sedačka střelce a dvojkulomet MG81 jsou tištěny na 3D tiskárně. Tištěné zbraně má i špičková odlévaná figurka současného ukrajinského lovce tanků. Ale i další odlévané sety, jako figurky k Mosquitu 1/72 či odlévaná kola pro tahač Laffly V15T 1/35 jsou zajímavé produkty, které si najdou mnoho zájemců o koupi.
   Letní měsíce pak přinesou, kromě již zmiňovaného modelu L-4 Grasshopper 1/48, AH-1G Cobra ‘Marines/US Navy’ 1/32 v provedení Hi-Tech, stavitele čtvrtek potěšíme také Hi-Tech verzí stejného vrtulníku, ale v kamuflážích US Army z Vietnamu. V měřítku 1/48 připravujeme také modely Avro Anson, Reggiane Re.2000GA / Serie III. a Bugatti 100 Racer. Modely 1/72 budou zastoupeny válečnými Texany v barvách USAAF a US Navy a limitovanou sérií československého letounu Aero A-11. S tímto letounem s označením L-BUCD obletěl št. kap. V. Stanovský 23 států Evropy, Afriky a Asie. Mezi připravovanými doplňky najdete doplňky pro L-4 Grasshopper, finské stíhací eso a jeho mechanika 1/72 či tištěné protitankové zbraně FGM-148 Javelin Anti-Tank Missile a NLAW Anti-Tank Missile 1/35. 


A. Riedel

SPECIAL HOBBY PLASTIC MODEL KITS

AF-3S Guardian ‘MAD Boom’ 1/48

Art.no.ScaleBarcode
100-SH481941/488594071086671

   V padesátých letech minulého století operovaly z letadlových lodí US Navy dvojice protiponorkových letounů AF-2 Guardian. Zatímco AF-2W nesl pod trupem objemný vyhledávací radar APS-20, druhá verze AF-2S nesla v pumovnici a pod křídlem protiponorkovou útočnou výzbroj (protiponorková torpéda, hlubinné pumy či rakety, útočný radar). Vývoj Guardianu byl zahájen již za druhé světové války, ovšem původně US Navy požadovalo torpédový bombardér. U firmy Grumman dostal tento projekt označení G-70 a námořnictvo jej značilo jako XTB3F-1. XTB3F-1 měl mít kombinovaný pohon, v přídi umístěný hvězdicový motor P&W R-2800 měl pohánět čtyřlistou vrtuli, v ocasní části měl být instalován proudový motor Westinghouse 19XB. Proudový motor byl vymontován ještě před prvním letem. K tomu došlo 19. prosince 1945. 24. prosince 1945 však US Navy změnilo své požadavky a požadovalo přestavbu na protiponorkový letoun ve dvou výše zmíněných verzích. Prototyp “Hunteru”, jak byla nazývána verze AF-2W, vzlétl poprvé v listopadu 1948, prototyp ”Killeru” v lednu následujícího roku. V roce 1950 byly první AF-2 obou verzí zařazeny do výzbroje US NAVY. Později je doplnila verze AF-3S. Ta odpovídala verzi AF-2S, ale nesla navíc detektor magnetických anomálií. AF-3 operovaly jak z letadlových lodí, tak pozemních základen. Během Korejské války zajišťovaly ochranu letadlových lodí US Navy v bojových oblastech. Z první linie byly staženy v roce 1955, ale u záložních jednotek sloužily až do roku 1957. Guardiany se staly prvními specializovanými protiponorkovými stroji US Navy operujícími z letadlových lodí. Zároveň drží primát největších jednomotorovými strojů s pístovým motorem v řadové službě, které kdy z palub lodí US Navy operovaly.
   Model poslední útočné verze Guardianu AF-3S obsahuje osm rámečků plastových dílů, vstřikované čiré díly, PUR díly a lepty. V rámečku výzbroje pro AF-3 najdete i nová kola se správným počtem otvorů v disku a proti verzi AF-2S větší pouzdro výkonnějšího radaru pod pravou polovinu křídla. Obtisky nabízí čtyři stroje. Dva létaly v celomodrém zbarvení, zavedeném na konci druhé světové války. Stroj jednotky VS-20 operoval v roce 1953 z japonské základny NAS Atsugi a později z letadlové lodě USS Badoeng Strait. Druhý modrý Guardian, patřící VS-27 operoval z paluby CVS-36 USS Antietam ve Středomoří v roce 1953. Stroje AF-3S se dočkaly u záložních jednotek nové šedobílé kamufláže. Dva stroje v tomto zbarvení operující z NAS Los Alamitos, s oranžovými pruhy označují cvičná letadla, nabízí náš model.

  • největší pístový jednomotorový letoun operující z letadlových lodí
  • detailní odlitky motoru
  • lepty jsou součástí modelu
  • čtyři zajímavé kamufláže
Více informací

SAAB J-21A 1/72

Art.no.ScaleBarcode
100-SH722151/728594071082659

   Švédsko se za druhé světové války snažilo zabezpečit svou neutralitu mimo jiné i silným letectvem. Flygvapnet (švédské vojenské letectvo) sice objednal v USA 264 kusů stíhaček Seversky P-35A (ve Švédsku označen J-9, bylo jich dodáno 60 ks) a Vultee Vanguard (J-10, nebyly dodány). Po zatažení USA do války Japonskem ale uvalila vláda USA na další export embargo. Švédsko se tedy muselo o výzbroj postarat samo. Během druhé světové války se podařilo ve Švédsku navrhnout a realizovat dvě domácí konstrukce stíhaček. Mimo vysloveně nouzového stroje FFVS J-22 to byl SAAB J-21, první stíhačka této firmy. Ing F. Wänström navrhl stroj neortodoxní konstrukce se dvěma nosníky ocasních ploch, příďovým podvozkem a tlačným motorem. Stroj nabízel perfektní výhled vpřed, výzbroj výhodně umístěnou v přídi, vynikající obratnost a výhody příďového podvozku. Nevýhodou se staly problémy s chlazením motoru, které J-21A provázely po celou dobu služby. První sériové stroje J-21A-1 se do výzbroje křídla F-9 dostaly až po konci války v Evropě. Další sérii J-21A-2 lišící se výzbrojí dostaly křídla F-12 a F-15. Poslední série byla dodána jako bitevní v roce 1948 pod označením A-21A-3. Jako stíhačka totiž J-21 poměrně rychle zastaral, ale vynikající vlastnosti v malých výškách a zároveň stabilita při střelbě jej předurčily k bitevním úkolům. Konstrukce J-21A dala vzniknout i prvnímu švédskému proudovému stroji domácí konstrukce J-21R. Předpokládalo se, že montáž motoru De Havilland Goblin, na které Švédsko získalo licenci, do trupu J-21A bude bezproblémová.  Při konstrukčních pracích se ukázalo, že zabudování proudového motoru přineslo tolik změn, že bylo možné z pístového J-21A převzít jen asi 50% dílů. Přesto byl nový SAAB J-21R vnějškově podobný svému staršímu sourozenci.  Pro Flygvapnet bylo postaveno celkem 299 pístových a 120 ks proudových J-21.

  • letadlo neobvyklých tvarů
  • čtyři zajímavé kamufláže
  • lepty a PUR díly jsou součástí modelu
Více informací

Mirage F.1B/BE 1/72

Art.no.ScaleBarcode
100-SH722911/728594071085537

   Mirage F.1 vděčí za svůj vznik soukromé iniciativě firmy Dassault. Armée de l Air objednalo stavbu dvou prototypů označených Mirage F.2 a F.3 s motory JTF10. Dassault ale postavil na své náklady ještě jeden prototyp s menšími rozměry a motorem Atar 9K. Tento prototyp, jenž vzlétl poprvé 23. prosince 1966, byl vybrán a sériové stroje byly zavedeny do výzbroje Armée de l´Air jako jednomístné stíhačky Mirage F.1C a dvoumístné cvičné stíhačky Mirage F.1B. V průběhu služby byla část strojů Mirage F.1 modifikována montáží tankovacího nástavce na verzi Mirage F.1C-200. Francouzské letectvo také používalo dvě průzkumné verze, Mirage F. 1CR a z Mirage F.1-200 přestavované Mirage F.1CT. Armée de l´Air dostalo celkem 246 kusů všech verzí Mirage F.1. Mirage F.1 se stala i úspěšným exportním artiklem. V Evropě ji zařadilo do výzbroje Španělsko a Řecko. V Jižní Americe se jediným uživatelem stal Ekvádor, zato v Africe a Asii byly Mirage F.1 zařazeny do výzbroje Gabonu, Jižní Afriky, Maroka, Libye, Iránu, Iráku, Jordánska, Kataru a Kuvajtu. Dvoumístné Mirage F.1B kromě Armée de l´Air používala nebo používají letectva Libye, Španělska, Jordánska, Kuvaitu, Iráku a Iránu. Mirage F.1 se zapojily do mnoha konfliktů po celém světě, od soubojů bez výstřelů řeckých stíhaček s tureckými protivníky, přes francouzské akce v Čadu, ekvádorské pohraniční konflikty s Peru, boje jihoafrických Mirage proti kubánským letounům z Angoly až po účast ve válce proti Iráku, kde létaly Mirage F.1 na obou stranách.  I v současnosti má Mirage F.1 ve výzbroji několik států.
   Detailní model dvoumístné Mirage F.1B/BE vracíme do nabídky v reedici. Díly jsou rozdělené do sedmi rámečků, dále je obsahem modelu rámeček čirých dílů a detailní resinové díly postihující úpravy španělských Mirage F.1, jako jsou odlišné závěsníky a výmetnice klamných cílů.
   Obtisky vytištěné Cartografem nabízí dva francouzské stroje F.1B, obě šedomodré shora a v barvě kovu zespoda s pestrými barevnými doplňky a španělskou Mirage F.1BE ve čtyřbarevné kamufláži s tygřími doplňky.

  • K modelu nabízíme samostatně prodávané masky a velké množství doplňků včetně figurek.
  • zajímavé kamufláže      
Více informací

Junkers Ju 87D-5/N/D-8 ‘Night Attack Stukas’ 1/72

Art.no.ScaleBarcode
100-SH724581/728594071088590

   Kvalitní výlisky Junkers Ju 87G-2 firmy Academy jsme doplnili našimi konverzními díly z plastu, leptů a PUR dílů. Díky tomu jsme připravili Junkers Ju 87 ve verzi D-5/N/D-8. Zároveň naše nové plastové díly opravují těch několik vad, které model firmy Academy má. Tato verze, prakticky poslední bombardovací verze Stuky, byla používána od roku 1943 až do konce války nejen v Luftwaffe, ale byla dodána i německým spojencům. Vzhledem ke vzdušné převaze spojenců byly Stuky často nasazovány jako noční bitevníky a bombardéry. Při těchto akcích již nebyly potřeba brzdy střemhlavého letu, zato byly montovány noční výfuky.
  Obtisky a návod tohoto limitovaného modelu nabízí čtyři stroje Luftwaffe, vybavené nočními výfuky. Ty jsou odlity z resinu a stavebnice nabízí dva různé typy.

  • atraktivní verze
  • zajímavé obtisky, včetně popisek
  • limitované množství
  • K modelu nabízíme samostatně prodávané masky, figurky a v tomto newsletteru tištěný set P72002!
Více informací

Rádi bychom Vás také upozornili na to, že jsme dobalili a naskladnili tyto dlouhodobě nedostupné modely.

100-SH48120 - Bücker Bü 181 Bestmann 1/48
100-SH32006 - Morane-Saulnier N 1/32
100-SH32017- Morane-Saulnier Type N "RFC service" 1/32   

RESINOVÉ DOPLŇKY

Laffly V15T Wheels / for 1/35 ICM kit

Art.no.ScaleBarcode
129-31491/358595593129570

   Francouzský tahač Laffly V15T 4x4 byl určen k tahání protitankového kanonu Hotchkiss ráže 25 mm. Kromě hlavních hnaných kol byl vybaven dvěma dvojicemi pomocných kol vepředu a uprostřed vozidla. Všechna kola nabízíme odlévaná, hlavní jsou, na rozdíl od plastových ze stavebnice, zatížená.

Více informací

Canadair CL-13 Sabre Mk.4 Undercarriage Bays  / for 1/48 Airfix kit

Art.no.ScaleBarcode
129-4446 1/488595593129471

   Příďová šachta a šachty hlavního podvozku jsou odlity včetně krytů a nahrazují plastové díly ze stavebnice, které nemají tolik detailů.

Více informací

Lancaster Mk.I/III Mainwheels and Tailwheel w/Leg 1/48 (for HK kit)

Art.no.ScaleBarcode
129-44501/488595593129525

      Detailní odlévaná kola hlavního podvozku s disky a zatíženými koly válečného designu a detailní ostruhové kolo jsou určena pro model Lancasteru HK models.

Více informací

Mosquito B Mk.XVI Control Surfaces / for 1/72 Airfix kit

Art.no.ScaleBarcode
129-75021/728595593129617

   Detailní odlitky ovládacích ploch, včetně klapek, jsou určeny pro nový model firmy Airfix.

Více informací

Mosquito Undercarriage Wheels / for 1/72 Tamiya and Hasegawa kits

Art.no.ScaleBarcode
129-75101/728595593129600

      Kola hlavního podvozku se samostatně odlitými disky, noha ostruhy odlitá ze speciálního tvrdého PX resinu a samostatně odlité kolo ostruhy jsou určeny pro modely Mosquito firem Tamiya a Hasegawa.

Více informací

Mosquito Pilot and Navigator 1/72

Art.no.ScaleBarcode
129-F723781/728595593129563

   Stojící figurky pilota a navigátora můžete použít nejen k modelům Mosquito. Zatímco pilot má frajersky ruce v kapsách, navigátor si nese aktovku s navigačními pomůckami. 

Více informací

Ukrainian Soldier with NLAW and AK-74MN 1/35

Art.no.ScaleBarcode
129-F353791/358595593129587

   Detailní odlévaná figurka ukrajinského vojáka, ničitele tanků. Stojící voják je vyzbrojen samopalem AK-74MN a protitankovou střelou NLAW. Samopal a NLAW jsou sériově tištěny na 3D tiskárně. Pro NLAW jsou přiloženy i obtisky s popiskami.

Více informací

3D Printed Parts

Ju 87D/G Gunner`s Seat and MG 81Z machine gun / for Academy/SH kits

Art.no.ScaleBarcode
129-P720021/728595593129594

   Pro modely Junkers Ju 87D Special Hobby a Junkers Ju 87G Academy jsou určeny 3D tištěné díly sedačky střelce a jeho kulometného dvojčete.

Více informací

Komentáře