Tempesty Mk.VI československého pilota ve stavebnici Special Hobby SH32055 1/32

    Stavebnice Special Hobby SH32055 Tempest Mk.VI nabízí čtyři kamuflážní verze. Dva stroje jsou kamuflované, dva nastříkané hliníkovou barvou. Tři z těchto strojů jsou v barvách No.6 Sqn. RAF Když jsme tento model připravovali, podařilo se nám shodou okolností u obou Tempestů Mk.VI v hliníkové barvě dohledat jména pilotů, kteří do kabin těchto strojů usedali. Tempest NX135/V je spojen se vzdušným bojem mezi britskými Spitfiry a Tempesty na jedné straně a izraelskými Spitfiry na straně druhé. Tehdy v jeho kabině seděl F/L Brian Spragg. To je také uvedeno v návodu naší stavebnice.
   Co tam ale uvedeno není, protože jsme to v době přípravy stavebnice nevěděli, je to, že do cockpitu tohoto stroje NX135/V ve stejné době usedal a létal s ním československý pilot František Bartoš. Létal i s dalším strojem, který stavebnice nabízí, NX201/JV-U. V té době totiž ještě neexistovala skvělá kniha Pod křídly RAF v druhém exilu autorů Z. Hurta a J. Raila. (tuto knihu mohu všem zájemcům o československé letectví více než doporučit)
   František Bartoš odešel do zahraničí bojovat se svým bratrem Antonínem a se svým otcem. Všichni tři se staly vojáky, bratr Antonín se stal výsadkářem a byl vysazen jako velitel skupiny Clay v okupovaném Československu. F. Bartoš létal u No.312 Sqn. Po komunistickém převratu museli znovu uprchnout, A. Bartoš byl dokonce poslancem za národní socialisty a oběma hrozilo vězení. F. Bartoš vstoupil do RAF a létal na mnoha typech, včetně Tempestů VI či Vampirů. Osudný se mu stal let na Meteoru Mk.7 WL454 17.9.1952.
A. R.



















Komentáře