První překvapení roku 2023 od Special Hobby - F-84F Thunderstreak, řečený Super Hog jako model v měřítku 1/72

   Pro letošní rok jsme si pro Vás, modeláře, připravili několik překvapení. Prvním z nich je model F-84F Thunderstreak v měřítku 1/72.
   Vedle F-86 Sabre je F-84F Thunderstreak se šípovým křídlem a jeho předchůdce s rovným křídlem F-84F Thunderjet  jedním ze symbolů začátku studené války. Je ale také jedním ze symbolů obranného paktu NATO. Letectvo USAAF nasadilo své F-84F, familiarně nazývané Super Hog,  v USA i v Evropě. Ve Velké Británii umístěné F-84F 20th TBW USAAF byly vybaveny závěsníkem pro taktickou atomovou pumu. Dodávky F-84F posílily letectva od severu Evropy až po jižní křídlo NATO. Stíhací bombardéry F-84F byly ve výzbroji od poloviny padesátých let do začátku sedmdesátých let minulého století, u některých letectev déle. Mimo evropských uživatelů se dostaly do výzbroje Izraele během suezské krize a do výzbroje Taiwanu.
   Dlouhá služba v mnoha letectvech a zajímavé markingy vedly k tomu, že byl tento letoun vybrán jako předloha dalšího modelu Special Hobby.  Nový model, jehož první, neodladěné testovací výlisky si můžete nyní prohlédnout na fotografiích, nabídne přesné rozměry, ostré detaily, varianty výzbroje a výstroje, včetně taktické atomové bomby. Vzhledem k dlouhé službě a úpravám, které proběhly během výroby má model dvě varianty svislé ocasní plochy a dvě varianty spodního kýlu. Vystřelovací sedadla model nabízí rovnou tři. Čiré díly, jejichž forma zatím ještě není vyleštěna, obsahují díly překrytu rozdělené a ve variantách otevřená a zavřená kabina. V otevřené pozici lze nalepit i vstup tankování za letu v levé polovině křídla. Kromě dvou variant přídavných nádrží pod model můžete podvěsit taktickou atomovou pumu nebo neřízené střely. (Na fotografiích sestaveného modelu byla výzbroj testována v rámci fit testu a je nalepena v konfiguraci, se kterou F-84F nikdy nelétal)
  Jakkoliv se výlisky jeví perfektní, ještě je nutné několik maličkostí odladit, doplnit a vylepšit. Věříme, že model F-84F se zařadí k velmi oblíbeným 1/72 modelům Special Hobby, jako jsou SMB-2, Mirage F.1, Mirage III či Vampire. Během tohoto roku se můžete těšit minimálně na první přebal SH72395.

























Komentáře