Novinky ze Special Hobby 04/2024

Vážení obchodní přátelé,

 

   v dubnovém Newsletteru Vám přinášíme další přebal F-84F Thunderstreak v měřítku 1/72. Kromě toho, že nabízí obtisky Bundesluftwaffe, tak každý kus této limitované série obsahuje úlomek kovu, část skutečného F-84F, který v roce 1959 havaroval na kopci Dyleň v Československu. I další novinka je zajímavá, Show Must Go On! AJS-37 Viggen 1/72 má velmi zajímavé zbarvení a krabičku. Další dvě plastové stavebnice jsou reedice. První přebal F-84F v amerických barvách, SH72395, se vyprodal kompletně, ale pro velký zájem jej vracíme do nabídky. Německá miniponorka Biber nebyla v naší nabídce delší dobu, nyní ji také vracíme do nabídky.

    Sortiment setů, jak resinových nebo 3D tištěných, rozšiřujeme tento měsíc o další opravné sety na Hawker Typhoon 1/72 (Airfix kit), detailní tištěné kulomety MG 15 1/32 a 1/72 a odlévané doplňky k 1/48 TBF/TBM-3 Avenger a 1/72 P-39Q Airacobra.  

    Květen přinese jeden z vrcholných modelů letošního jara, SMB-2 Super Mystère  'Sa’ar – Israeli Storm in the Sky' v provedení Hi-tech , a ve dvou variantách, v limitovaném množství s knihou a standardně bez knihy. V květnu se také dočkáte upgradované reedice stavebnice SH72201 Westland Whirlwind Mk.I 1/72 s upravenými obtisky a resinovými díly kombinovanými s 3D tiskem. Chystáme také další přebal našeho nového F-84F Thunderstreak. Na další měsíce jara chystáme kromě již minule zmiňované stavebnice SF-260 1/48 další variantu 1/48 L-4 Grasshopper v kamuflážích z pacifického bojiště, 1/32 Fiat G.50Bis jako stíhací bombardér či 1/72 Meteor Mk.4. Významně také pokročily práce na 1/72 stavebnici DH. Mosquito. Ale tímto modelem se již dostáváme do podzimní části tohoto roku. Než se tam dostaneme, rok přinese ještě mnoho newsletterů a ještě více modelů.  

 

Těšíme na Vaše objednávky.

   
A. Riedel

SPECIAL HOBBY PLASTIKOVÉ MODELY

F-84F Thunderstreak ‘Reborn Luftwaffe’     1/72

Art.no.ScaleBarcode
100-SH725051/728594071089771

   F-84F Thunderstreak byl vyvinut firmou Republic z F-84G s přímým křídlem. Použití šípového křídla a výkonnějšího motoru zvedlo výkony na úroveň F-86 Sabre. Ze začátku byly F-84F pronásledovány problémy s motorem, ovladatelností a korozí. Ale s vypuknutím Berlínské krize a s posilováním výzbroje NATO se kromě USAF a US Guards dostaly do výzbroje mnoha letectev NATO, včetně Německa a Francie. Bojového nasazení se F-84F dočkaly při Suezské krizi. Sestřelů dosáhly ale jen turecké F-84F, které zasáhly proti Iráckým IL-28, které narušily turecký vzdušný prostor.
   Německá Luftwaffe dostala 450 Thunderstreaků. Ty operovaly v rámci NATO v letech 1957 až 1966. Zbylé stroje byly odprodány řeckému a tureckému letectvu. Dva německé stroje havarovaly pro ztrátu orientace na československém území. Piloti se včas vystřelili. Každý kus stavebnice SH72505 obsahuje drobný úlomek z trosek těchto letounů s certifikátem. Obtisky nabízí čtyři stroje Luftwaffe, včetně označení jednoho z havarovaných strojů.

-    každá stavebnice obsahuje úlomek skutečného, havarovaného F-84F 
-    velmi detailní model
-    vynikající sestavitelnost
-    zajímavé kamufláže a obtisky
-    k modelu nabízíme samostatně prodávané masky
-    k modelu nabízíme odlévaná kola a chystáme další sety

Více informací

AJ-37 Viggen ‘Show Must Go On’    1/72

Art.no.ScaleBarcode

100-SH72497

1/728594071089740

   SAAB 37 Viggen je letoun, který předběhl svou dobu. Neortodoxní řešení, zvolená jeho konstruktéry, nejen umožnila Viggenu splnit požadavky na něj kladené, ale v některých parametrech je předčit. Švédské letectvo objednalo Viggen v několika verzích s tím, že základní provedení letounu tvořilo univerzální platformu, která doplněná o speciální vybavení, umožňovala použití v několika rolích. Pohon zajišťoval motor Volvo RM8, licenční civilní motor Pratt & Whitney JT8D doplněný o přídavné spalování a obraceče tahu. To, stejně jako koncepce dvojitých delta křídel, přispívalo k vynikajícím vlastnostem Viggenu při startech a přistáních na malých přistávacích plochách. Pro lepší manipulaci s letouny po přistání, umístění do hangárů či jejich lepšímu zamaskování při operacích z nestandardních ploch, dostal Viggen sklopnou svislou ocasní plochu. Elektronické vybavení bylo ve své době jedno z nejlepších na světě. Viggen byl první stroj se zabudovaným počítačem s integrálními obvody. Do výzbroje švédského letectva byla jako první zařazena verze AJ 37 Viggen, kterou postupně následovaly verze SK 37 - dvoumístný cvičný stíhací letoun, SF 37 - průzkumná verze s fotografickými přístroji v upravené přídi, SH-37 - protilodní verze s odlišným elektronickým vybavením a protilodní výzbrojí. Po cca deseti letech od zařazení první verze byla vyrobena druhá generace Viggenu, stíhací verze JA 37.
   První verzí přijatou do výzbroje byla bitevní stíhací verze AJ-37 Viggen. Tato verze byla později modernizována na verzi AJS-37 Viggen. Jeden z těchto modernizovaných letounů dostal rudé výroční zbarvení a byl ozdoben nápisy “Show Must Go On” a kresbami duchů. Tuto velice atraktivní verzi zbarvení nabízí náš model.

-    velmi detailní model
-    atraktivní zbarvení
-    široká nabídka samostatně prodávaných setů, figurek a masek

Více informací

Biber ‘German Midget Submarine’  1/72 / reissue

Art.no.ScaleBarcode
100-SN720061/728594071086176

   Biber byl jednou ze zbraní vyvinutých během druhé světové války v období, kdy se situace na frontách obracela v neprospěch Německa. V roce 1943, kdy začalo být jasné, že dojde k invazi někde na atlantickém pobřeží Evropy, začaly být v Německu vyvíjeny neortodoxní zbraně, které měly invazi zabránit. Vedle řiditelných torpéd Neger, Marder a Hai měly invazní flotilu zastavit i miniponorky Biber a Molch.
   Ideový návrh Biberu pocházel od korvetního kapitána Bartelse. V továrně Flenderwerke v Lübecku, kde byly postaveny prototypy a rozjela se sériová výroba, vývoj vedl Hermann Bunte. Bartels byl údajně ovlivněn ukořistěnou britskou miniponorkou Welmann W46. Miniponorka Biber měla výtlak 6,6 tuny. Na hladině ji poháněl automobilový motor Opel Blitz a pod hladinou elektromotor GL231 firmy SSW. Potopit se mohla do hloubky 20 metrů, nouzově do 30 metrů. Výzbroj tvořila dvě torpéda G7e nebo miny. Konstrukce byla tak malá, že byl Biber jednomístný. I tak neměl řidič sedící ve věži mnoho pracovního prostoru.
   Prototyp Biberu, nazvaný Adam byl testován na vodě od 29. března 1944. Ze začátku byly testy neúspěšné, ale po odladění nedostatků svolil K. Dönitz k výrobě dalších čtyř prototypů a později k sériové výrobě. Ta dala celkem 324 kusů Biberů, na výrobě se podílely Flenderwerke, Ansaldo a Klökner-Humbolt-Deutz.
   Bibery byly zařazeny do tzv. K-flotill, označených čísly 1 až 9. Nasazeny byly během invaze v Normandii v Lamanšském průlivu, v Severním moři v Norsku, v ústí Šeldy a také na řece Waal při útoku na most v Nijmegenu. Jejich úspěšnost jako nosičů torpéd byla velmi nízká. Více úspěchů Bibery dosáhly kladením min. Během nasazení se objevily problémy s pronikáním výfukových plynů do řidičovy sekce. Velká část ztracených Biberů připadá na tuto závadu. Vzhledem k malé výšce měli řidiči, orientující se podle kompasu, problémy s orientací a nalezení cíle. Navíc byl Biber, na hladině stabilní a obratný, pod hladinou nestabilní. I když bylo několik Biberů ukořistěno během války, nedočkaly se větších testů. Několik přeživších Biberů je vystavováno v muzeích.
   Stavebnici vracíme do nabídky, byla cca rok a půl nedostupná. Stavebnice byla navržena ve 3D a lisována je z kovových forem. Díly jsou rozloženy do dvou rámečků šedých plastových dílů a rámečku čirých dílů. Rámeček A obsahuje díly trupu, rámeček B díly výzbroje. Obtisky nabízí čtyři celošedé Bibery a jeden ve vícebarevné kamufláži. Ten je ozdoben tlamou, stejně jako jeden celošedý stroj. Zbylé nesou čísla na věži.

Více informací

F-84F Thunderstreak ‘US Swept-wing Fighter’ 1/72 / reissue

Art.no.ScaleBarcode
100-SH723951/728594071089573

  První série modelu SH72395 se kompletně vyprodala. Protože stále přicházely objednávky, které jsme nemohli uspokojit, připravili jsme tak nejrychleji, jak to bylo možné, reedici této vynikající stavebnice. Stavebnice SH72395 nabízí tři F-84F USAF. Dva sloužily v zámoří, ve Velké Británii a třetí v USA. Stavebnice F-84F je velmi detailní, nabízí otevřený i zavřený překryt kabiny. Čtyři rámečky plastových dílů nabízí i velké množství podvěšené výzbroje.
   F-84F Thunderstreak byl vyvinut firmou Republic z F-84G s přímým křídlem. Použití šípového křídla a výkonnějšího motoru zvedlo výkony na úroveň F-86 Sabre. Ze začátku byly F-84F pronásledovány problémy s motorem, ovladatelností a korozí. Ale s vypuknutím Berlínské krize a s posilováním výzbroje NATO se kromě USAF a US Guards dostaly do výzbroje mnoha letectev NATO, včetně Německa a Francie. Bojového nasazení se F-84F dočkaly při Suezské krizi. Sestřelů dosáhly ale jen turecké F-84F, které zasáhly proti Iráckým IL-28, které narušily turecký vzdušný prostor.

-    velmi detailní model
-    vynikající sestavitelnost
-    zajímavé kamufláže a obtisky
-    k modelu nabízíme samostatně prodávané masky
-    k modelu nabízíme odlévaná kola a chystáme další sety

Více informací

RESINOVÉ MODELY A DOPLŇKY

TBF-3/TBM-3 Avenger Control Surfaces Correction Set 1/48 / for Acc. Miniatures / Academy and Italeri kits

Art.no.ScaleBarcode
129-44711/488595593131221

Detailní odlévané ovládací plochy, které je možné nalepit na model ve vychýlené poloze. Navíc opravují povrchové vady v detailech.

Více informací

P-39Q Airacobra Nose Armament 1/72 / for Arma Hobby kit

Art.no.ScaleBarcode
129-75161/728595593131344

Set nabízí otevřenou příď Airacobry s detailní výzbrojí, kanónem ráže 37 mm a dvěma kulomety ráže 7,65 mm.

Více informací

3D printed Parts

Typhoon Mk.I Gun Bays Correction Set 1/72  / for Airfix kit

Art.no.ScaleBarcode
129-P720151/728595593131368

Model Typhoon Mk.I firmy Airfix nabízí otevřené nábojové schránky. Bohužel jsou zcela chybně zkonstruované. Díky tomu mají špatnou pozici i hlavně kanónů. Náš opravný set nabízí nové zbraňové schránky se správnou pozicí závěrů kanónů, správnou velikostí krytů a novou náběžnou hranou křídla se správnou pozicí kanónů.

Více informací

Typhoon Mk.I Standard Exhausts 1/72  / for Airfix kit

Art.no.ScaleBarcode
129-P720161/728595593131375

3D tištěné výfuky pro model Typhoon, bez aerodynamických krytů.

Více informací

MG 15 Machine gun 1/32  (2 pcs.)

Art.no.ScaleBarcode
129-P320021/328595593131351

Kulomet MG 15 byl vyvinut ve třicátých letech minulého století společností Rheinmetall-Borsig a stal se standardním kulometem Luftwaffe. Byl používán jako pohyblivá zbraň v mnoha letounech Luftwaffe (He 111, JU 86, Ju 88 prvních verzí). V roce 1942 začalo jeho nahrazování novými kulomety MG 81.

Více informací

MG 15 Machine gun 1/72 (2 pcs.)

Art.no.ScaleBarcode
129-P720181/728595593131382

Kulomet MG 15 byl vyvinut v třicátých letech minulého století společností Rheinmetall-Borsig a stal se standardním kulometem Luftwaffe. Byl používán jako pohyblivá zbraň v mnoha letounech luftwaffe (He 111, JU 86, Ju 88 prvních verzí). V roce 1942 začalo jeho nahrazování novými kulomety MG 81.

Více informací

Komentáře